Korábban nem látott összefogás a gátakon

Korábban nem látott összefogást és együttműködést tapasztalt az árvízvédelmi munkálatok során Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmásról jelentkezett be élőben a Kossuth Rádió hírműsorában. Elmondta, hogy Kárpátaljáról, Erdélyből és a Tisza vidékéről is jöttek segíteni. Kiemelte: a több ezer önkéntes fegyelmezett és jól együttműködnek az államigazgatási dolgozókkal. Emellett a kormányfő külön kiemelte a vízügyi hatóság embereinek és a műszaki egyetem professzorainak segítségét.

A miniszterelnök ismertetése szerint Győr-Moson-Sopron megyében – ahol belépett az országba az árhullám – megfelelő magasságúak a gátak, ott most már a tartalékképzés, őrszolgálat és a gyors reagálás az elsődleges feladat.

A Duna következő szakaszán, Komárom-Esztergom megyében, péntek estére fejezik be a gátak magasítását, melyek legalább 40 centiméterrel meghaladják majd a várható legmagasabb vízállást.

Ismertette: a gátmagasítási munkákkal jól állnak a védekezők, így az árhullám növekedéséről szóló hírek nem jelentik azt, hogy „lenne akár egyetlen pont is, ahol az árhullám átcsapna a gátakon”. Jelenleg csak a rekordméretű víztömeg nyomó ereje jelent veszélyt a gátakra – tette hozzá.

A legrosszabbra is fel kell készülni

Reggel a miniszterelnök azt mondta, a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni. Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült”: a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón, amely még árad – mondta Orbán Viktor reggeli győri sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.

Orbán Viktor szólt arról is: elrendelte, hogy a védekezési feladatok irányítását a vezényelt katasztrófavédelmi tisztek vegyék át a veszélyeztetett településeken az eddig egyébként kiválóan teljesítő polgármesterektől, de őket is vonják be a munkálatokba.

A miniszterelnök a jó hírek közé sorolta, hogy eddig nem történt személyi sérülés, a munkálatok fegyelmezetten zajlanak, ütemesen halad a gátak megerősítése, a kitelepítési terveket folyamatosan aktualizálják, és sem Ausztriában, sem Németországban nem esik az eső, csapadék a hétvégéig sem várható, így az árhullám levonulását újabb eső nem befolyásolja.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!