Korai lenne a változások erdményeit számon kérni

A diákok számára sem a követelmények, sem a felkészítés körülményei nem változtak lényegesen a kétszintű érettségi vizsgák 2005. évi bevezetése óta írta az LMP-s Ikotity István érettségi eredményekre vonatkozó kérdésére Rétvári Bence,az Emberi Erőforrások Minisztériumának kereszténydemokrata parlamenti államtitkára. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a 2012. évi őszi vizsgaidőszakban jelentős változás történt, amikor az elégséges osztályzat alsó határát 20-ról 25 százalékra emelté

Az Oktatási Hivatal (OH) összesített adataiból kiderült, hogy a 2015-ös tavaszi vizsgaidőszak eredményei matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, kémiából, biológiából és németből is elmaradnak az elmúlt öt év átlagától. Legnagyobb mértékben a kémiaeredmények estek vissza. Angolból, fizikából és informatikából ugyanakkor egyre jobbak a gyerekek, főleg az informatikateljesítmény lett az idén kiugróan jó. A legtöbb tanulót érintő tíz tárgy egyikéből sem sikerült azonban elérni középszinten a négyes átlagot. 

Rétvári Bence felhívta a figyelmet, hogy a diákok számára sem a követelmények, sem a felkészítés körülményei nem változtak lényegesen a kétszintű érettségivizsgák 2005. évi bevezetése óta. Bár az összes vizsgatárgyat figyelembe véve évről évre alacsonyabb a tanulói átlag, a szaktárca képviselője szerint nincs ok aggodalomra. Mint írta, kismértékű ingadozásról van szó, ami természetes folyamatnak tekinthető. Szerinte nem ad valós képet, ha csak az elmúlt öt év eredményeit vizsgáljuk, mert ha még korábbra tekintünk vissza, akkor nem tapasztalható lényegi javulás vagy romlás. Szerinte az eredmények a követelményrendszer kiszámíthatóságát és az érettségifelkészítés egyenletes színvonalát igazolják.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a 2012. évi őszi vizsgaidőszakban jelentős változás történt, amikor az elégséges osztályzat alsó határát 20-ról 25 százalékra emelték. Mint emlékezetes, Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár ezt a szigorítást csak egy majdani komplex érettségireform egyik első lépésének szánta, a követelményszintek további emeléséből viszont azóta sem lett semmi.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!