A kormány elfogadta a köznevelési törvény tervezetét

Az iskolák állami fenntartásba vétele nem oldja meg az anyagi problémákat, de biztosítja azt, hogy az egész országban hasonló színvonalú oktatást biztosítsanak minden gyermek számára – mondta Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában. Az oktatásért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy a megjelent sajtóértesülésekkel ellentétben a kormány múlt szerdai ülésén elfogadta a köznevelési törvény tervezetét, már csak apróbb simítások vannak hátra.

Hofffmann Rózsa szerint nincsenek késésben, a kormány elfogadta a tervezetet, amely nagyon sok dicsérő jelzőt kapott. A nyilvánosságra hozatal előtt még szerkeszteni, stilizálni kellett a dokumentumot, ezt az államtitkárság a hét végéig meg is tette, így kedden vagy szerdán, miután áldást adtak rá, fenn lesz a honlapjukon.

Hoffmann Rózsa jelentős minőségi előrelépésnek nevezte az elmúlt időszakban, az ügyben történteket. Mint mondta, van egy koncepcionálisan szentesített, politikailag elfogadott, összefüggő, koherens, a köznevelési rendszert szabályozó anyag, amely ugyan még nem jogi normaszöveg, még lehetnek bizonyos pontatlanságok benne, de amelynek birtokában már meg is kezdték a jogi normába öntést. Hoffmann Rózsa szerint a közoktatási törvénytervezet tavaly nyilvánosságra hozott koncepciója óta nem voltak nagy változások, inkább csak bővítették a korábbi szöveget.

Az iskolák állami fenntartásba vétele nem oldja meg az anyagi problémákat - figyelmeztetett az államtitkár, hiszen egy köznevelési intézménynek a működtetése ugyanannyiba kerül, akárki a fenntartó. Az állami fenntartás, pontosabban az állami felelősségvállalás növelése, az állam joggyakorlásának törvény általi biztosítása garantálja viszont azt, hogy minden gyerek egyformán magas színvonalú nevelésben-oktatásban részesüljön - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Ez eddig azért nem sikerült, mondta, mert az önkormányzatok dolga, felelőssége volt az oktatás, nem volt egységes állami, tartalmi irányítás, állami ellenőrzés. Mi több, a finanszírozás is nagyon esetlegessé vált, óriásiak lettek a különbségek az iskolarendszeren belül, ez pedig megengedhetetlen.

Megengedhetetlen az oktatási államtitkár szerint az is, hogy ma a fiatalok mintegy húsz százaléka szakmai végzettség nélkül, funkcionális analfabétaként lép ki az iskola falai közül. Az állami fenntartás azzal segíti majd ennek a jelenségnek a megszüntetését, hogy garantálja a szükséges feltételeket, ellenőrzi, mi történik az iskolában, és szükség esetén közbeavatkozik. Ma erre nincsen lehetőség.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!