A kormány előteremti a megnövelt keretszámokhoz szükséges forrásokat

Az oktatási államtitkár szerint a kormány elő fogja teremteni a megnövelt állami keretszámokhoz szükséges költségvetési forrásokat. Hoffmann Rózsa az ATV Szabad Szemmel című műsorában hangsúlyozta: a kormány a felsőoktatás összeomlását nem hogy nem engedi meg, hanem célja a felsőoktatás minőségének alapos javítása. Nem osztotta azt a felvetést, hogy népszerűtlenek lennének az oktatásban végrehajtott intézkedések, több csoporttól egyértelmű pozitív visszajelzésük van.

Az államtitkár azt mondta, még nem omlott össze egyetlen egyetem sem, és azt ugyan nem tudja, hogy „melyik zsákból húzzák elő", de elő fogják teremteni a szükséges forrásokat. Ez a kormány idáig még minden ígéretét teljesítette – rögzítette.

A tervezett elvonásokra vonatkozó kérdésre válaszolva rámutatott: a finanszírozás nehéz kérdés, valóban kevesebb a költségvetési támogatása a szektornak, mint volt, viszont a terület nem csak ebből él, hanem a saját bevételeiből is. A kettőt együtt szemlélve nem annyira tragikus a helyzet – vélekedett.

Kitért arra is: a Széll Kálmán-terv megjelenése óta az egyetemek pontosan tudják, hogy a költségvetési támogatások és az állami keretszámok csökkenésével kell számolniuk. Ezt a helyzetet csak úgy tudják kezelni, ha elvégzik azokat a strukturális átalakításokat, amelyek nem kerülhetők el. Több egyetem költségvetési felügyelőjének jelentésére hivatkozva az államtitkár szerint ugyanakkor az látszik, hogy ezt egyelőre nem végezték el.

Hoffmann Rózsa a Hallgatói Hálózat képviselőjének felvetésére azt mondta: nem volt megnyerő az a kijelentés, hogy „ha szóba állna velük". Ezt vissza kell hogy utasítsa – folytatta –, hangsúlyozva: akárhányszor megszólították, szóba állt velük, több fórumon válaszolt kérdéseikre. Kiemelte: ő nem utasította vissza a velük való párbeszédet, és ha megkeresik, szívesen elbeszélget velük.

Az oktatási államtitkár a műsorban nem osztotta azt a felvetést, hogy népszerűtlenek lennének az oktatásban végrehajtott intézkedések, annak kedvező fogadtatásáról több csoporttól egyértelmű visszajelzésük van. Jól végiggondolt folyamatról van szó, működik a rendszer, mégpedig meglehetősen zavartalanul – erősítette meg korábbi álláspontját.

Kérdésre cáfolta, hogy azt mondta volta a héten Szegeden, hogy „hájasak, lúdtalpasok és ostobák lennének a diákok". Mint kiemelte: ez hazugság, ilyet nem állított. Be is kérte a szöveget, abban arról volt szó, azért van szükség mindennapos testnevelésre, hogy ne hízzanak el a gyerekek. Az oktatási reformnak ez csak az egyik eleme, amely a gyerekek érdekét szolgálja – mondta. Az pedig, hogy a gyerekek „hülyék lennének", soha el nem hagyta a száját – jelentette ki, hozzátéve: az viszonyt tény, hogy a tudásukban nagyon sok hiányosság van.

Újabb kérdésre válaszul hangsúlyozta: nem vett el semmit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) a sajtóban szereplő nyíregyházi iskolától, azokat az eszközöket vette át ideiglenesen, amelyek amúgy is kellenek a központ működéséhez. Azt kérte ezzel összefüggésben a nyíregyházi iskola használóitól, írják meg levélben, mi történt, és akkor ki fogja vizsgálni ezt az ügyet. Addig hisz a KIK elnökének, és az érintett tankerületi igazgatónak – mondta. Megjegyezte: az iskolák tulajdona ott maradt, ahol volt, és az továbbra is a helyi közösségeké.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!