A kormány gratulált a kolozsvári sikerhez

Magyarország Kormánya nevében köszöntötte Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Kolozsvárt abból az alkalomból, hogy elnyerte az Európai Unió által kiírt „Európa Ifjúsági Fővárosa 2015” kitüntető címet. A rendezvények magyar vonatkozásait erősíti, hogy Kolozsváron öt magyar középiskola működik és mintegy 15 ezer magyar egyetemista végzi tanulmányait, így a cím jó lehetőséget ad a kiemelt ifjúsági programok megvalósítására – jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

A magyar kormány elismerését fejezte ki az Emil Boc polgármester vezette, a pályázatot sikerre vivő összefogásnak. A nemzetpolitikálrt felelős  miniszterelnök-helyettes közleménye szerint: a város közössége pályázatában hangsúlyosan jelentek meg a magyar programok, a projekt egyik hivatalos nyelve a magyar.

A rendezvények magyar vonatkozásait erősíti, hogy Kolozsváron öt magyar középiskola működik és mintegy 15 ezer magyar egyetemista végzi tanulmányait, így a cím jó lehetőséget ad a kiemelt ifjúsági programok megvalósítására – áll a kommünikében.

+

A cím elnyerésére 12 város pályázott, közülük négy jutott a döntőbe. A verseny utolsó körében Kolozsvár a bulgáriai Várnát, az oroszországi Ivanovót és a litvániai Vilniuszt győzte le.

A Kolozsvár Európa Ifjúsági Főváros 2015 projektet a magyar fiatalok által létrehozott PONT Csoport koordinálja. A csaknem száz program előkészítésbe bekapcsolódott a polgármesteri hivatal és több mint harminc ifjúsági szervezet is.

Az ifjúsági főváros címmel négy európai város büszkélkedhet. 2009-ben a hollandiai Rotterdam, 2010-ben az olaszországi Torino, 2011-ben a belgiumi Antwerpen, 2012-ben pedig a portugáliai Braga városa viselte e címet. A korábbi döntések alapján 2013-ban a szlovéniai Maribor, 2014-ben pedig a görögországi Szaloniki lesz Európa ifjúsági fővárosa.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!