A környezetért való felelősség elválaszthatatlan a jövőért érzett felelősség kérdésétől

A zsidóság és a kereszténység rámutatott, hogy a világ Isten szeretetében és gyöngédségében gyökerezik, ami többet ér bármi másnál – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Közös otthonunk a teremtett világ címmel megrendezett konferencián kedden Budapesten. A Parlamentben tartott eseményen felszólalt Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Erdő Péter Ferenc pápa Laudato Si' kezdetű enciklikáját ismertetve kiemelte: a pápa tanításában fontos elvként jelenik meg minden teremtmény önmagában való értékessége. Ezért beszél Ferenc pápa az enciklikájában mindig a "teremtésről", nem pedig pusztán a természetről. A teremtés ugyanis a zsidó-keresztény hagyományban több, mint a természet: "Isten szeretettervéhez van köze, ahol minden teremtménynek értéke és jelentősége van" – idézte Ferenc pápát a bíboros.

Kitért arra: Ferenc pápa enciklikájában szellemi emelkedettséggel fogalmazza meg a hit jelentőségét környezetünk védelme szempontjából. A kérdés ugyanis az, hogy van-e jelentősége, jelentése, értéke az emberiséget körülvevő univerzumnak. Ha ugyanis mindez a véletlen terméke vagy tágabb összefüggésben teljességgel megismerhetetlen, akkor az egész probléma arra a kérdésre szűkül, hogy az embereknek vagy egyes csoportoknak és egyéneknek mi a kellemes és mi a hasznos – mondta Erdő Péter. Ha pedig az emberi életnek és történelemnek sincs tágabb értelme, célja és értéke, akkor puszta vágyaink és pillanatnyi igényeink szabják meg cselekvésünk irányát. De eben az esetben a többi emberért vagy a jövőért való felelősségünket sem lehet egykönnyen megalapozni – fogalmazott a bíboros. Hozzátette: brutális egyszerűséggel merülhet fel a kérdés, hogy miért jobb, ha létezik az emberiség, mint ha nem létezik. Vagy miért jobb, ha nagyon sokáig fennmarad, mintha egy-két évszázad alatt eltűnik a kozmoszból. Ugyanígy felmerülhet az a kérdés is, hogy az állati és növényi fajok gazdagságának van-e más értéke, mint a pillanatnyi hasznosságuk az ember számára.

Erdő Péter rámutatott: a környezetért való felelősség tehát elválaszthatatlan a jövőért érzett felelősség kérdésétől. A jövő viszont felveti az emberiség létezése értelmének problémáját. Mindez azt mutatja, hogy egy alapjaiban közös értékekre alapuló világkép és világnézet aligha nélkülözhető az emberiség további léte számára, mert e nélkül nem tudjuk meghatározni a célokat és az értékeket, és nem tudunk összefogni közös és fennmaradásunk szempontjából szükséges célkitűzéseink érdekében sem.

A konferencia kezdetén Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke olvasta fel angol és magyar nyelven Ferenc pápa üzenetét a konferencia résztvevőinek. Az üzenet szerint a pápa imádkozni fog azért, hogy ez a kezdeményezés bátorítsa a magyar társadalom minden tagját, hogy a legjobb gyakorlatokat támogassák, ösztönözzék az új utakat kereső kreativitást, és előmozdítsák a személyes és kollektív kezdeményezéseket. Elősegítve így nemcsak Magyarország, hanem a nemzetközi közösség javát is, a szolidaritás és a közjó melletti elköteleződés példáját mutatva.

Székely János püspök, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke köszöntőjében rámutatott: a pápai enciklika egyik alapgondolata, hogy a természet egy és oszthatatlan. Elválaszthatatlanul összetartozik a környezet, a család, a társadalom, a kultúra, a gazdaság. A részek pedig csak akkor kerülhetnek a helyükre, ha az ember újra sejteni kezdi az egész okát.

Ferenc pápa júniusban adta ki teremtésvédelemről szóló enciklikáját, amelynek magyar nyelvű kiadása a konferenciára jelent meg a Szent István Társulat gondozásában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!