Közel 15,5 milliárd forintból gazdálkodott tavaly a Bethlen Gábor Alap

A határon túli magyarokat támogató Bethlen Gábor Alap közel 15,5 milliárd forintból gazdálkodott tavaly, amely az előző évivel azonos összegű, 11,57 milliárd forint költségvetési támogatásban részesült 2013-ban – derül ki az alap Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes által beterjesztett beszámolójából, amelyet az Országgyűlés honlapján hétfőn tettek közzé.

Az alapból folyósított támogatások 88,2 százalékát határon túli szervezeteknek, illetve magánszemélyeknek utalták ki. A 11,8 százalékos arányt képviselő belföldre folyósított támogatás döntően két fő programból állt: egy részét a Határtalanul! program keretében magyar iskoláknak nyújtott támogatás, másik részét pedig a Magyarság Háza program támogatása teszi ki.
 
A 38 oldalas beszámoló alapján a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem fejlesztési támogatására 1,38 milliárd forintot fordítottak, a budapesti Magyarság Háza nemzeti identitás kiállítása, látogató- és oktatás-módszertani központja kialakítására, valamint felújításokra 723 milliót különítettek el. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működésének és infrastrukturális fejlesztésének támogatására félmilliárd forintos keret jutott, az erdélyi magyar középiskolai oktatási intézmények fejlesztési célú támogatásához 200 millió forinttal járultak hozzá. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács kiemelt programjai megvalósításához 365 millió forintot különítettek el.
 
Oktatási-nevelési támogatásokra 4,42 milliárdot különítettek el, ebből Erdély 2,69 milliárddal, Felvidék 815 millióval, Vajdaság 446,2 millióval, Kárpátalja 330 millióval, Horvátország 17,5 millióval, Muravidék 6,6 millióval részesedett. 
 
A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programra 473 millió jutott. Az összegzés szerint a tanulmányi kirándulások 61 százaléka Erdélybe, 20 százaléka Kárpátaljára, 14 százaléka Felvidékre, 4 százaléka Vajdaságba és 1 százaléka a Muravidékre irányult.
 
A tavalyi évben a Magyarság Háza programtámogatására 939 millió, míg a nemzeti jelentőségű intézmények támogatására 5,9 milliárd forint jutott. Utóbbin belül Erdély 3,64 milliárdot, Kárpátalja 1,23 milliárdot, Vajdaság 518 milliót, Felvidék 319,2 milliót, Muravidék és Horvátország összesen 21 millió forintot kapott.
 
Az előző évvel azonos összegben, 810 millió forintban határozták meg az alap működtetésével kapcsolatos kiadásokra fordítható összeget.
 
A beszámolóból kiderül, hogy az alap év végi maradványa 665,6 millió forint, amely az 1,5 millió forintos bevételi túlteljesítésből, és a 664,1 millió forintos kiadási megtakarításból keletkezett.
 
Az Országgyűlés a 2010-ben — a Szülőföld Alap jogutódaként — hozta létre a Bethlen Gábor Alapot, azzal a céllal, hogy támogassa a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való, egyéni és közösségi boldogulását, előmozdítsa a Magyarországgal való kapcsolataik ápolását és fejlesztését, valamint megerősítse a magyar nemzeti azonosságtudat kialakulását. Az alap forrásait nem lehet politikai célokra használni, így támogatására párt vagy közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezet nem jogosult. A támogatások nyilvános pályázat vagy egyedi kérelem benyújtása alapján nyerhetők el.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!