Közel a megállapodás

Hamarosan megszülethet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját – olvasható a Magyar Nemzetben. Hazánknak 10-15 milliárd eurós hitelkeretet adna a valutaalap két évig. A kormány pénteken adta át a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak, így már nem lehet akadálya a hiteltárgyalások megkezdésének.

Három héten belül megszülethet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját – olvasható a Magyar Nemzetben. A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy hazánk részére 10-15 milliárd eurós hitelkeretet adna a valutaalap két évig, a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU.  

A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF csupán annyit kér, a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. – A valutaalapot kevésbé érdekli Simor András jegybankelnök fizetése vagy az, hogy mire esküsznek fel a Magyar Nemzeti Bank vezetői, csupán annyit kér, a kabinet biztosítsa az MNB függetlenségét – hangsúlyozta a diplomata. Az IMF úgy látja: a monetáris tanácsnak túl nagy hatalmat enged a törvény, ami könnyen érdekkonfliktushoz vezethet az állami és a piaci szereplők között.

Mivel a bankadót kivéve az idén kifutnak a különadók, ezért 2013-tól csak a pénzintézeteket sújtó különadót kellene a kormánynak megszüntetnie. Nem sérelmezik az egykulcsos adót, azonban az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kell venni a sarkalatos jogszabályokból, vagyis úgy kell módosítani, hogy elegendő legyen a törvény megváltoztatásához a parlament minősített többségének a döntése a jelenlegi kétharmados szavazataránnyal szemben. A kabinet a hitelért cserébe nem úszhatja meg, hogy hozzányúljon a közösségi közlekedés átalakításához is.

A kormány pénteken adta át a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás - a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége - tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a kabinet bízik az eljárások lezárásában, és úgy ítéli meg, így már nem lehet akadálya annak, hogy belátható időn belül megkezdődjenek a hiteltárgyalások az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormány szintén a határidő előtt válaszolt a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdésekre is, amelyek miatt ugyancsak uniós vizsgálat folyik Magyarországgal szemben.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!