Köztéri emlékművet állítottak Móron Wekerle Sándornak

Wekerle Sándor „élete és példája bizonysága annak, hogy lehet a kapott talentumokat a haza javára kamatoztatni” - mondta Semjén Zsolt Móron, Wekerle Sándor emlékművének avatásán. Nagy Benedek alkotását az egykori miniszterelnök halálának 90. évfordulója alkalmából avatták fel pénteken szülővárosában. Semjén Zsolt beszédében emlékeztetett a hajdani miniszterelnök munkásságának máig ható értékeire.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Wekerle Sándor első miniszterelnökségének idején aranyalapúvá tette a magyar nemzeti valutát, s akkor született meg az, az első átfogó egyházpolitikai törvény, amelynek „figyelembe vétele megkerülhetetlen volt napjaink törvényalkotási munkájában is”.

Wekerle Sándor harmadik miniszterelnöksége, koalíciós kormányzása alatt dolgozták ki azt az adórendszert, amelynek alapelve az egységesítés és az egyenlő teherelosztás volt. Törlesztve az utókor adósságát és megbecsülve az általa végzett heroikus munkát, a kormány „alapot nevezett el” Wekerle Sándorról – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke.

Az avatóünnepség résztvevőit köszöntötte Fenyves Péter (Fidesz) a város polgármestere, Törő Gábor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője, a Wekerle Emlékbizottság elnöke, s Hunorfi István, a bizottság társelnöke, a kezdeményezés élére álló móri civil szervezet elnöke is.

A gránittalapzaton álló, 5,3 méter magas bronz portrészobor felállítása civil kezdeményezés eredménye. 27,5 millió forintból valósult meg. Az összeghez 22 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat, a költségek fennmaradó részét és a Wekerle Emlékév rendezvényeivel kapcsolatos kiadásokat pedig adományokból finanszírozták.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!