Lassult, de nem állt meg a nemzetfogyás

Valamivel több gyermek született, és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban, de a népességfogyás nem állt meg – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Az idei esztendő első öt hónapjában 39 647 gyermek született, 2,1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az elhunytak száma 55 772 volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent 2007. január–májushoz képest. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 35 ezer fő volt.

A születések száma az év első öt hónapjában egyenetlenül alakult: márciusban és májusban kevesebb, míg januárban, februárban és áprilisban több gyermek született, mint az előző évben. Összességében 2008 első öt hónapjában a születésszám 2,1 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy 820-szal több újszülöttet jelent. Január-májusban naponta átlagosan 261 gyermek született, szemben az előző évi 257-tel. A halálozások száma az év mind az öt hónapjában elmaradt az előző évitől, összességében 1533-mal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Májusban megállt a házasságkötések csökkenése,  egy hónap közel 14 százalékkal többen fogadtak egymásnak örök hűséget, mint egy évvel korábban. 2008. január-májusban összességében 12 629 pár kelt egybe, ez a szám 382-vel több, mint az előző év azonos időszakában.

A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése következtében a természetes fogyás a 2007. január-májusi 18 475-tel szemben 2008 első öt hónapjában 16 125 fő volt. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 10 000 fővel csökkent. A népesség lélekszáma az időszak végén kevéssel haladta meg a tízmilliót, pontosan 10 millió 35 ezer fő volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!