Le kell állítani az egri kórház privatizációját

Nagy Kálmán, a KDNP egészségpolitikusa mai sajtótájékoztatóján kijelentette, az egri Markhot Ferenc Kórház privatizációját le kell állítani, mert veszélyezteti a megyében élők biztonságos egészségügyi ellátását. A politikus szerint két héten belül eldőlhet az egri kórház sorsa, egyelőre azonban erősen kérdéses, hogy megőrzi működőképességét a HospInvestkezébe adott intézmény.

A kórház Heves megyei súlyponti kórházként rendkívül lényeges szerepet tölt be, nemcsak a város, de az egész megye betegeinek ellátásáért felelős, az intézmény magánkézbe adása veszélyezteti a megye lakosságának biztonságos egészségügyi ellátását. A mintegy 1080 fős aktív dolgozói állományból nyolcszázan nem írták alá az üzemeltetési jogot megszerző HospInvest által ajánlott munkaszerződéseket. A jelenlegi súlyos helyzetben kérdéses, hogy a kórház meg tudja-e őrizni működőképességét – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Nagy Kálmán úgy fogalmazott, a kórház működését, a dolgozók jövőjét, munka- és életfeltételeit meghatározó munkaszerződéseket elolvasva érthetővé válik a dolgozók ellenállása. A szerződések egyik elfogadhatatlan elemeként említette, hogy a HospInvest az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral megkötötött finanszírozási szerződéstől tenné függővé a dolgozók munkaviszonyát. Magyarul, ha az OEP valamilyen okból nem köt szerződést egy osztállyal, akkor az ott dolgozókat elbocsátanák. A politikus valószínűsítette, hogy az OEP több osztállyal nem fog szerződni, s ha a HospInvest utcára teszi a személyzetet, akkor veszélybe kerülhet a mindennapi betegellátás. A veszélyhelyzet azonban már jelenleg is fennáll, a vezető orvosoknak már kipostázták a szerződéseiket, amelyek magukban foglalják, hogy a kézhezvételtől számítva 15 napon belül nyilatkozniuk kell arról, hozzájárulnak-e a további foglalkoztatásukhoz. Ha válaszuk nemleges, vagy a megadott határidőn belül nem nyilatkoznak, akkor gyakorlatilag megszűnik a szerződésük – mutatott rá Nagy Kálmán.

Beszámolt arról is, hogy a dokumentumot pillanatnyilag csak a szülészeti osztály vezetője írta alá. Véleménye szerint, ha a többi vezető orvos nem fogadja el a felkínált szerződést, akkor valószínűleg a nővérek sem, és ennek következtében leáll a kórház működése. A politikus szerint az egri kórház orvosai nem véletlenül nyilatkoztak úgy, hogy remegő kézzel operálnak, nem tudják, mi lesz a kórházzal, mi lesz a betegekkel és mi lesz velük.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő hangot adott annak a véleményének, hogy a HospInvest nem mer tárgyalni a reprezentatív szakszervezetekkel, helyette inkább átvette és mintegy két évvel meghosszabbítja azt a szerződést, amelyet azok még az önkormányzattal kötöttek. Nagy Kálmán precedens értékűnek nevezte az egri Markhot Ferenc Kórház magánosítása körüli eseményeket, és kijelentette: a KDNP és a Fidesz álláspontja szerint a kórházi privatizáció ezen formáját, mely veszélyezteti a biztonságos gyógyító ellátást haladéktalanul le kell állítani.

A politikus szerint az eddig privatizált kórházakban kialakult rendszer a virtualitás határait súrolja. Az intézményekben vitatható, hogy tudják-e biztosítani a hétvégi ügyeleteket, bizonytalan a képzés, az utánpótlás biztosítása, a stabil orvosi kar, a hagyományos osztálystruktúrát teljesen felbontották, a beteg nem tudhatja, hogy megfelelő szakember kezébe került élete, avagy sem.

Nagy Kálmán hangsúlyozta, definiálni kell a magántőke szerepét és működését az egészségügyi ellátásban, és egyúttal szigorú, átléphetetlen szabályokat kell kidolgozni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!