Leköszön XVI. Benedek pápa

Leköszön tisztségéről február 28-án a pápa – ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban. XVI. Benedek pápát a bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő a nyolcadik német pápa, és a 265. az egyházfők sorában. Nyilatkozatában a katolikus egyházfő elmondta, előrehaladott kora miatt már nem tudja megfelelően ellátni feladatát. A konklávé előreláthatólag március közepén ül össze.

XVI. Benedek pápa ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon. Értesülések szerint a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a „sede vacante” („üres trón”) ideje.

Nyilatkozatában XVI. Benedek azt mondta: „Miután többször is megvizsgáltam lelkiismeretem Isten előtt, bizonyossá vált számomra, hogy előrehaladott korom miatt már nem vagyok alkalmas arra, hogy megfelelően ellássam a szolgálatot.”

„A mai, változásokkal teli világban, amikor az embereket számos, az élet és a hit tárgykörét mélyen érintő kérdés foglalkoztatja, az evangélium hirdetéséhez mind szellemi, mind testi erőre szükség van. Az elmúlt néhány hónapban egészségi állapotom olyan mértékben romlott, hogy be kellett ismerjem, már nem tudom megfelelően teljesíteni a rám bízott feladatot” – közölte a pápa.

„E munka alapvetően spirituális jellege miatt azt nem csupán szavakkal és tettekkel kell végezni, hanem szenvedéssel és imádsággal is. Tudatában vagyok e lépés komolyságának” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

Emlékeztetett, hogy Róma püspökének tisztségét 2005. április 19-én bízták rá a pápaválasztó bíborosok. Jelezte azt is, hogy leköszönése miatt február 28-án este 20 órától a pápai trón üresen marad majd, ezért össze kell hívni a konklávét az új egyházfő megválasztására.

Összehívják a konklávét

A lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására. Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze. Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője hangsúlyozta, hogy a pápa bejelentése meglepetésként érte, ami azt jelzi, hogy XVI. Benedek szándékáról nem tájékoztatta legközelebbi munkatársait sem.

Tisztelet és hála – reakciók XVI. Benedek leköszönésére

„A német kormány tiszteletét és háláját fejezte ki a német születésű XVI. Benedek pápának a lemondás bejelentése kapcsán” – jelentette ki hétfői nyilatkozatában Steffen Seibert kormányszóvivő. A szóvivő szerint bármi is legyen a lemondás oka, döntését csak elismerni lehet és tiszteletben tartani. XVI. Benedeket csakis hála illeti azért a tevékenységért, amelyet nyolc éven keresztül a katolikus egyház élén végzett.

A pápa döntését „tökéletesen tiszteletben kell tartani” – jelentette ki Francois Hollande francia államfő is. „A Francia Köztársaság üdvözli a döntését meghozó pápát, de nincs további hozzáfűznivalója ahhoz, ami az egyházra tartozik. Ez egy emberi döntés, egy szándék, amelyet tiszteletben kell tartani” – mondta az elnök.

Jona Mecger izraeli főrabbi elismerően szólt a pápa arra irányuló törekvéséről, hogy közelebb akarta hozni egymáshoz a különböző vallásokat, és kijelentette, hogy a Vatikán és Izrael közötti viszony soha nem volt olyan jó, mint XVI. Benedek idején. „Reméljük, hogy folytatódik ez az irány!” – idézte Mecgert szóvivője.

Erdő Péter bíboros körlevelet adott ki egyházmegyéjében

Erdő Péter bíboros, prímás körlevélben fordult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz, miután XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.

Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása – írta az esztergom-budapesti érsek.

A rendelkezés szerint a körlevelet az egyházmegyében február 28-ig minden vasárnapi szentmisén felolvassák.

A Szent Péter téren a hívők meglepetéssel fogadták a bejelentést

Meglepetés kísérte XVI. Benedek lemondásának bejelentését a Vatikán falain kívül is: az olasz közvéleményt, sajtót és politikát is váratlanul érte a pápa döntése. „Ha a pápa úgy érezte, nem tudja tovább végezni munkáját, jól tette, hogy lemondott. Nem könnyű  munka az egyház vezetése” – hangoztatták az olasz sajtó által megkérdezett hívők a római Szent Péter téren, ahol olaszok és külföldiek is megdöbbenve fogadták a pápa lemondásának hírét.

„Tanulnunk kellene tőle, megértette, hogy véget ért a missziója” – mondta egy olasz pap.  Egy spanyol pap úgy nyilatkozott: „zseniális, csodálatos lépést tett, megerősítette a szabadság és az egyház iránti szeretetét”.

XVI. Benedek lemondásának híre azonnal elterjedt a római utcákon. Hétfőn ez volt a beszédtéma a presszókban, az autóbuszokon. Sokan a metróállomásokon levő képernyőkön sugárzott hírekből értesültek.

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke azt hangoztatta, hogy a döntés „fájdalommal és sajnálkozással”  töltötte el a lelkét. Hozzátette, hogy XVI. Benedek a „mély belső szabadság példaképe”. Az egyházfőhöz közel álló Christoph Schönborn bécsi érsek az AdnKronos olasz hírügynökségnek nyilatkozva „mély sajnálatát” fejezte ki hangoztatva, hogy XVI. Benedek döntése „új egyházi dimenziót nyitott meg”.
Marinella Pezzoni teológus, a római San Anselmo pápai egyetem professzora szerint „XVI. Benedek olyat tett, amit mindenki lehetetlennek tartott. Ki gondolta volna, hogy ezt a bátor lépést éppen Ratzinger képes megtenni?”.

Giorgio Napolitano olasz államfő „bátor” döntésről beszélt. Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője szerint ez „több mint bátorság, evangéliumi üzenet”.

Ki lesz a következő pápa?

Ghánai vagy hondurasi bíboros lesz a következő pápa? XVI. Benedek lemondását követően azonnal elindult a találgatás a nemzetközi sajtóban a várható jelöltek személyét illetően. Az El País spanyol napilap és a Times egyházi tudósítója szerint a konzervatív milánói érsek, Angelo Scola a legesélyesebb utód, ezzel szemben mások Peter Turkson ghánai bíborosra tippelnek. Ugyanakkor az esélyesek között tartják számon a hondurasi bíborost, Oscar Rodriguez Maradiagát, akit már Joseph Ratzinger megválasztásánál is lehetséges jelöltnek tartottak.

Az Agipro News olasz sportfogadási és szerencsejáték sajtóügynökség szerint a brit bukmékerek olasz vagy afrikai küzdelmet jósolnak, a Paddy Power fogadóiroda 1:2,75-re, illetve 1:3,00-ra adja őket. A konkrét nevek listáján Francis Arinze nigériai bíboros áll az élen (1:2,90), a második a ghánai Peter Turkson (1:3,25), a harmadik a kanadai Marc Ouellet (1:6,00). Az első olasz a sorban Angelo Scola (1:8,00), őt Tarcisio Berlone bíboros-államtitkár, a Vatikán jelenlegi második embere követi.

Megkezdődtek a fogadások a következő pápa nevére is, az eddigi sorrend: Péter, Piusz, János Pál és Benedek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!