Lukács Tamás: A miniszterelnök úrnak esze ágában sem volt vállalni tetteinek következményét!

A népszavazás igazolta, hogy igenis az embereket a saját sorsuk érdekli, és azért hajlandók tenni is. Mégis: sikertelen évet zártunk, mert továbbra is egy olyan kormány regnál hazánkban, aki adatokat megváltoztatva nyert választást, aki erkölcsileg és gazdaságilag lezüllesztette az országot, és állandó kapkodásával nem sikerül a kiúthoz programot kínálnia!

1976-ban szerzett diplomát az z ELTE Állam- és Jogtudományi Karán dr. Lukács Tamás. Ügyvéd. Öt gyermek édesapja, Eszter (1979.), Tamás (1980.), Dóra (1986.), Ferenc (1988.), András (1993.). A KDNP alapító tagja. 1990-ben lett először országgyűlési képviselő. A 2006. évi választásokon szerzett újra mandátumot. A ciklus kezdete óta 67 parlamenti felszólalás és 133 indítvány fémjelzi a tevékenységét, a bizottsági szólásainak, javaslatainak pedig se szeri, se száma. Ez utóbbiak helyszínei: Kulturális és sajtóbizottság; a Kulturális és sajtóbizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottság (Ellenőrző albizottság); Média albizottság; Kulturális vidékfejlesztési albizottság; a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényben meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottság. Gyors kérdéseinkre tömören és világosan válaszolt. 
 
– Mi sikerült? 
 
– Sajnos az országnak nem sok minden. Azonban a népszavazás igazolta, hogy - szemben egyes politológusi véleményekkel - igenis az embereket a saját sorsuk érdekli, és azért hajlandók tenni is. Nem a közvélemény-kutatási adatok a fontosak, hanem az adatok mögött lévő munka és egység. 
 
– Mi nem? 
 
– Minden siker viszonylagos, ami nem az ország egészét és nem a nemzet javát szolgálja. Ezért sikertelen évet zártunk,mert továbbra is egy olyan kormány regnál hazánkban, aki adatokat megváltoztatva nyert választást, aki erkölcsileg és gazdaságilag lezüllesztette az országot, és állandó kapkodásával nem sikerül a kiúthoz programot kínálnia. Ezért is reménytelenek emberek és nem hisznek a jövőben. 
 
– A szebb jövő reményében mit remél? 
 
– Olyan országról álmodom, ahol nem tagadják meg testvéreiket az emberek, ahol gumilövedékkel nem lőnek egymásra, ahol a legelesettebbeknek is vannak emberi jogaik! 
 

Az év utolsó napjainak felszólalásaiból idézünk. (2008.10.28.) Napirend előtt hívta föl dr. Lukács Tamás, „Felelősségverseny játékszabályok nélkül?"címmel a Tisztelt Ház figyelmét, szakmai szakkifejezéssel szólva, a „hiátusokra”. – Tucatnyi felkiáltó jellel, kormánypári padsorokból közbekiabálásokkal kísérve.

– Tisztelt Ház! Nemrég hallottunk a miniszterelnök úr szájából egy új kifejezést: felelősségverseny. Hiába keresem az értelmező szótárban, ilyen szót nem találtam, valószínűleg a nyelvújítás egy újabb gyöngyszemével állunk szemben. Vélem, vélelmezem: csak olyan ember beszélhet felelősségversenyről, aki nem tudja – vagy nem akarja megérteni -, mi a felelősségvállalás, vagy tudja, és ismételten és sokadszor félre akarja vezetni a közvéleményt!

– A felelősség alapvetően erkölcsi kategória. Szótárban is fellelhetően! Idézni szeretném: „A felelősség, tetteink következményének vállalása még a jó szándék esetén sem tesz jóvá vagy jogossá egy önmagában helytelen cselekedetet." Tudom, hogy most sokan az őszödi beszédre gondolnak, és sokan annak következményeire, de én szeretnék továbblépni: van politikai, erkölcsi, jogi, kormányzati és parlamenti ellenzéki felelősség is! Viszont nagyon világosan, nagyon érthetően, mindenki számára közérthetően meg kell tudni vonni ezek határát!

- Most nem arról beszélek, hogy a miniszterelnök úrnak esze ágában sem volt vállalni tetteinek következményét! Az, hogy egy zárt ülésen, egy parlamenti frakciónak elmondom, hogy csak „hazudtunk reggel, délben és este", ilyen helyzetben van az ország. Ez nem egy felelősségvállalás! Ez nem tetteink következményeinek a felelőssége! Amikor nyilvánosságra került, akkor sem vállalta a felelősséget!  Nem, mert nem csak a parlamentet és nem csak a kormánypártokat vezette félre, nem csak adatokat hamisított meg, hanem az országot és az európai közvéleményt vezette félre!  

– …Most közös felelősségvállalást kérnek tőlünk! A közös felelősségvállalásnak feltétele a célokban való egyetértés, és a célok meghatározása. Felteszem a kérdést: ebben a parlamenti ciklusban, de csak vegyük az elmúlt két hónapot, hány ellenzéki javaslatot vettek önök napirendre? Nem arról van szó, hogy elfogadják az ellenzék véleményét, hanem arról, hogy tárgyalni sem kívánnak róla! Holott: közös felelősségvállalás csak akkor van, ha közös célokat tűzünk ki, és közösen tudunk tárgyalni!

– Egy dolgot ne felejtsenek el: az nem tetteink következménye, hogy népszerűségünket veszítjük! A tetteink következménye sajnálatosan az, hogy hiteltelenség veszi körül ma – sajnos szétterítve – az egész politikai osztályt, de különösképpen annak vezetőjét, a miniszterelnököt! Népszerűtlen politikus még tudott az ország szempontjából hosszú távú céloknak megfelelő olyan döntéseket hozni, amelyek az ország javát szolgálják, hiteltelen politikus pedig soha!

- Alapvetően ezt a hiteltelenségi válságot kellene tudni megoldani,! Igen, és nem lehet azt csinálni, hogy ebben a helyzetben mindent fordítva teszünk, mint Európa többi állama! Tudomásul „illene” venni: a pénzügyi válságnak kell hogy legyenek következményei, kell hogy legyenek  felelősei! És a felelős megoldás az, ha felkészülünk arra a válságra, miként Európa minden állama teszi!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!