Lukács Tamás: Tévedésekkel van tele a Velencei Bizottság jelentéstervezete

Tárgyi tévedéseket és logikai ellentmondásokat is tartalmaz a Velencei Bizottság jelentéstervezete az egyházügyi törvényről – mondta a Lánchíd Rádiónak Lukács Tamás. Álláspontja szerint semmivel sem szigorúbbak az egyházi státusz elérésének magyar feltételei, mint Európa más országaiban. Az Országgyűlés vallásügyi bizottságának KDNP-s elnöke hangsúlyozta, hogy ez az anyag még csak tervezet, a tárgyalások tovább folynak.

Mint a bizottság titkára pénteken közölte, az egyházügyi törvényről alkotott vélemény nem olyan negatív, mint a bírósági törvényre vonatkozó, bár itt is megfogalmaztak bizonyos kritikát. Fenntartásokkal élnek az Országgyűlés szerepével és a regisztrációs folyamattal kapcsolatban is.

Jogállami keretek között köteles vagyok-e elismerni egy nem jogállami keretek között elnyert egyházi státuszt? – tette fel a kérdést Lukács Tamás, utalva arra, hogy az 1990. IV-es törvény még nem jogállami keretek között született. Hozzátette: nem tud arról, hogy a kormány módosításokat tervezne a törvényen.

Szerinte a bizottság azt sem tudja alátámasztani, hogy a jogszabály diszkriminatívan hatna az el nem ismert felekezetekre. A Magyarország által most elismert 34 egyház meghaladja az európai átlagot, ráadásul lefedi a magukat vallásosnak vallók 90 százalékát. „Belgiumban van nyolc egyház,  Lengyelországban 15, száz-valamennyi pedig egyesületként működik. Tizenegy olyan ország van, ahol vagy állami szerv, vagy a parlament adja meg az egyházi státuszt” – tette hozzá.

Lukács Tamás hangsúlyozta, hogy az uniós szerződés szerint az egyházügy olyan kérdés, amely nemzeti jogkörbe tartozik.

A rádióbeszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a linkre kattintva: http://mno.hu/belfold/tevedesekkel-van-tele-a-velencei-bizottsag-jelent…

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!