Ma éjjel Budapestnél tetőzik az árvíz

„Az árhullám az ország szívéhez közelít. Döntőnek mondható két nap következik: a tetőzés oda ér, ahol a legtöbb ember él. Haláleset továbbra sem történt, ahogy sérülés sem” – mondta vasárnap reggeli árvízi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök Esztergomban. A kormányfő bejelentette: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet. Tarlós István főpolgármester megerősítette, Budapesten 888 centiméter magas a víz, ez hétfőre 895 centire nő, itt maximum 4-5 centiméter lehet az eltérés.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint Esztergomban tegnap éjszaka minden megerősítés megtörtént, most tetőzik a víz, megindul az apadás, sérülés nélkül ússza meg a veszélyes helyzetet a település. „Szőnyt szintén tartani tudjuk. A pilismaróti üdülőövezet kritikus terület, de a település magas parton fekszik, itt nincs veszély” – jelentette ki a kormányfő.

Nagymarosról azt mondta, hogy az emberek és a település is megvédhető nagy küzdelem árán. Csütörtökön lehet Győr-Moson-Sopron megyéből átvezényelni a következő védekezési szakaszhoz az embereket. Pénteken pedig Komáromból lehet átirányítani a Budapest alatti folyószakaszhoz – tette hozzá.

Budapesten a bonyolult közműrendszerrel van igazából probléma, jegyezte meg a kormányfő a szombati felhőszakadással kapcsolatban. A Duna a fővárosban 895 centiméteren tetőzik majd várhatóan. Orbán Viktor három fő budapesti védekezési pontot jelölt meg. A Római-parton a védmű teljesen elkészült. A Margitsziget megerősítés nélkül már víz alatt lenne, de itt is komoly munkálatok folytak, így itt sem lesz probléma. A rakpartokon 7-8 nap alatt vonulhat le az ár, 650 centiméterig kell várni, így a parlament június 17–18-ig meg kell, hogy hosszabbítsa a veszélyhelyzetet.

„Rémhírterjesztők mindig vannak: akiket lefogtunk, őket nem engedtük ki. Legutóbb Budakalászon volt hasonló eset. A hatóságokat arra utasítottam, hogy a leghatározottabban lépjenek fel ellenük a nyugodt munka megvédése érdekében” – zárta szavait a miniszterelnök.

Tarlós István főpolgármester a Hír TV-nek reggel fél 8-kor megerősítette, Budapesten 888 centiméter magas a víz, ez hétfőre 895 centire nő, itt maximum 4-5 centiméter lehet az eltérés. Csorgás mindenhol van, a Lukács fürdőnél három szivattyú dolgozik, a szint nem emelkedik. A Római fürdőt tartják, a hullámtérből sem volt kiköltöztetés. A Margitszigeten csak tócsásodás van. A főpolgármester úgy fogalmazott, szinte biztos, hogy a tetőzéskor várható maximális vízszint nem fogja meghaladni a 9 métert.

A közlekedésről szólva kijelentette, a Bem tér környékén is normalizálódott a helyzet a szombati felhőszakadás után. A Bem rakpartot a közösségi közlekedést kivéve lezárták. A HÉV a Margit híd felszíni megállójáig jár.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!