Macedónia EU- és NATO-csatlakozási tárgyalását sürgeti a kormányfő

Macedónia európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, ahol átvette az egyik leghíresebb macedón függetlenségi harcosról, Goce Delcsevről elnevezett díjat az Egyesült Macedón Diaszpóra igazgatótanácsának elnökétől, Metodija Koloszkitól. A szervezet legrangosabb kitüntetését azoknak ítélik oda, akik közéleti tevékenységükkel nagy hatással voltak a macedón népre. 

A díjátadón Orbán Viktor azt mondta: Macedónia elkötelezte magát az EU- és a NATO-tagság mellett, felkészült, elvégezte az ehhez szükséges feladatokat. Ezért érthetetlennek tartja, hogy az unió és az észak-atlanti szövetség egy olyan adósságot halmoz fel a balkáni ország felé, hogy bár maga is elismeri, Macedónia készen áll a csatlakozásra, mégsem kezdi meg vele az érdemi tárgyalásokat. Jelezte ugyanakkor, hogy ennek oka közismert: a macedón-görög névvita.   

A magyar álláspont szerint azonban a Görögországgal fennálló vita nem lehet akadálya annak, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek Macedóniával az EU- és a NATO-tagságról - közölte.  

A névvita lényege, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert az egyik észak-görögországi - Macedóniával szomszédos – tartományt is Macedóniának hívják.   

A miniszterelnök beszédében azt is felelevenítette, hogy bár a macedónok a magyartól eltérő kommunista rendszerben éltek évtizedekig, mégis ugyanazoktól a dolgoktól szenvedtek, mint a magyarok, így például a szabadság hiányától, a nemzeti kultúra háttérbe szorításától és a szabad mozgáshoz való jog megtagadásától. Ezért Magyarország „a sorsközösség érzése” miatt is kiáll Macedónia ügye mellett a nemzetközi színtéren - jelentette ki.  

Orbán Viktor a kitüntetést a macedón nemzet által egész Magyarországnak adományozott elismerésként jellemezte. „Az ilyen kitüntetések azt a hagyományt is szimbolizálják (...), hogy a szabadságért folytatott küzdelem sohasem reménytelen” – fogalmazott a kormányfő.   

Az Egyesült Macedón Diaszpóra - amely egy nem kormányzati szervezet – igazgatótanácsának elnöke azt mondta: a kitüntetéssel elismerik Orbán Viktornak a magyar-macedón kapcsolatok megszilárdítása érdekében végzett és Macedónia integrációs törekvéseit segítő munkáját. Határozott és jó barátai vagyunk Magyarországnak – hangsúlyozta a díjat átadó Metodija Koloszki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!