A magas szintű műveltség, erkölcsiség elérése a köznevelési törvény célja

Bízni kell abban, hogy az új köznevelési rendszer megteremti a jelenlegi és a jövő nemzedékeinek mindazon lehetőségeket, amelyeket kihasználva a műveltségnek, a tudásnak, az erkölcsiségnek magas szintjére juthatnak el – mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára Oroszlányban, a  Hamvas Béla nevét felvevő gimnázium és műszaki középiskola avató ünnepségén.

Hoffmann Rózsa szólt arról: amikor az ország megújul, egy intézmény névválasztásakor fontos, hogy az „bennünket is szimbolizáljon”. A helyi közösségnek volt elegendő tudása ahhoz, hogy olyan nevet válasszon a XX. század történelméből, amely méltóképpen reprezentálja az iskola szellemiségét.

Hamvas Bélát, az igazság nagy tisztelőjét és követőjét megfosztották az írás, a publikálás lehetőségétől – mondta az államtitkár.

Hamvas Béla a háború után belépett a Magyar Kommunista Pártba, íróként publikált, azonban már 1948-ban elnémították, b-listázták (azaz politikailag megbízhatatlannak minősítették) és kényszernyugdíjazták, elvesztette a Fővárosi Könyvtárban betöltött állását. 1951-től 1964-ig raktárosként és gondnokként dolgozott Inotán, Tiszapalkonyán és az Oroszlány melletti Bokodon az Erőműberuházó Vállalat építkezésein.

Az államtitkár azt mondta: bízni kell abban, hogy az új köznevelési rendszer megteremti a jelenlegi és a jövő nemzedékeinek mindazon lehetőségeket, amelyeket kihasználva a műveltségnek, a tudásnak, az erkölcsiségnek magas szintjére juthatnak el. Arra a szintre – tette hozzá – amelyre az iskola névadója eljutott.

A kormányzat ezt a műveltségeszményt kívánja megvalósítani, erről szól a jövő iskolája - hangsúlyozta.

Az oroszlányi képviselő-testület tavaly tavasszal döntött arról, hogy egyesül a város két középiskolája, majd idén februárban arról is határoztak, hogy az új intézmény a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola nevet viseli szeptembertől.

Az összevonás után az iskolában mintegy 900 diákot oktat csaknem 100 pedagógus.

Az átszervezés célja az volt, hogy a középfokú képzés továbbra is biztonságosan finanszírozható legyen a városban, és csökkenjenek az intézményi kiadások.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!