A magyar embereknek fontosak a családi kötelékek

Nemcsak Magyarország, egész Európa demográfiai kihívásokkal áll szemben, amire a mi kormányunk megoldása a családok támogatása és erősítése – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Novák Katalin család– és ifjúságügyért felelős államtitkár. Amikor a magyar születésszámokról beszélünk, a belső erőforrásokra érdemes támaszkodni, és elsősorban a magyar embereket támogatni.

Nemcsak Magyarország, egész Európa demográfiai kihívásokkal áll szemben, amire a mi kormányunk megoldása a családok támogatása és erősítése – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Novák Katalin család– és ifjúságügyért felelős államtitkár. A rövid távon és szűk látókörűen gondolkodók fejében a népvándorlás orvosolhatja az elöregedő társadalmak problémáját, ugyanakkor rendkívül összetett a helyzet, a bevándorlókra nem lehet adathalmazként tekinteni, emberekről, különböző kultúrákról, társadalmakról, vallásról, történelemről, nyelvről és egyénekről van szó. Ezeket a nem figyelmen kívül hagyható szempontokat pedig a demográfiai helyzet megoldásakor is szem előtt kell tartani. Úgy véli: amikor a magyar születésszámokról beszélünk, a belső erőforrásokra érdemes támaszkodni, és elsősorban a magyar embereket támogatni. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a valódi menekülteket segíteni és támogatni kell, ahogyan eddig is tették.



Az államtitkárság által végzett munkával kapcsolatban elmondta: 2010-től kezdve családközpontú kormányzásra törekedtek, a legfontosabb cél mindig az volt, hogy hosszú távú, kiszámítható feltételeket, juttatásokat építsenek ki, hiszen a gyermekvállalás nem egy, még csak nem is négy évre szól, hanem egy egész életre. Fontos előrelépések történtek az otthonteremtésben, a gyermek­étkezésben vagy éppen a családi adókedvezményben, valamint 2015-ben a családbarát szemlélet erősítése volt az egyik legfőbb céljuk. Mint mondta: 2010-hez képest a kormány harminc százalékkal többet fordított az idén különböző családtámogatásokra. A reformok révén a Magyarországon élő összesen 1,1 millió családnak az elmúlt években átlagosan egy-egy millió forint többletbevételük volt a megemelt támogatások révén.

Novák Katalin közölte: ebben az évben tizennégy százalékkal többen kötötték össze az életüket, mint tavaly, ami főleg a 2002 és 2010 közötti időszakhoz képest pozitív elmozdulás, hiszen akkor drámaian, huszonnégy százalékkal esett vissza a házasságkötések száma. Közben a válások száma is csökkent.

Fontos szerinte, hogy a kormány nemcsak az előírt feladatát végzi, hanem felvállal bizonyos értékeket, és azok mentén dolgozik. – Olyan hagyományok és értékek mellett állunk ki, amelyeket a társadalom nagyobb része is fontosnak, követendőnek tart – szögezte le az államtitkár. Hozzátette: bárhogyan ellenkeznek is egyes csoportok, a magyar ember hagyománytisztelő, és fontosak számára a családi kötelékek. A család elég gazdag fogalom, nem csak a klasszikus „apa, anya, gyermekek” kép tartozik bele. Beszélt arról is, hogy támogatni kell, ha az apuka is kiveszi a részét a család életéből, és a munkamegosztásnak kialakul egy olyan rendje, amelyben egyenlő félként vannak jelen a szülők.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!