A Magyar Érdemrend Középkeresztjét vehette át Hilarion metropolita

Semjén Zsolt a Parlamentben átnyújtotta Hilarion metropolitának a Magyarország Köztársasági Elnöke által adományozott a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést. A metropolitát különlegesen bensőséges kapcsolat fűzi Magyarországhoz – emelte ki a miniszetrelnök-helyettes. Az ő püspöksége alatt kezdődött például a háború alatt lerombolt templomtorony helyreállítása a Petőfi téri Nagyboldogasszony–székesegyházban.

Az elismerést Hilarion metropolita a világ keresztény egyházai és a híveik közötti egység, a modern kori keresztényüldözések elleni összefogás erősítéséért, a Szentírásban foglalt erkölcsi normák betartása és a hagyományos családmodell megőrzése érdekében folytatott világméretű  egyház-diplomáciai missziójáért, valamint a történelmi magyarországi keresztény egyházak és az Orosz Ortodox Egyház közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként vehette át.

Életét is kockára tette a békés tüntetőkért

Semjén Zsolt beszédében felidézte: Hilarion metropolita még fiatal szerzetes papként, a szovjet birodalom bukásának hónapjaiban saját biztonságát is kockára téve a litván televízióban elmondott beszédében felszólította a hadsereget, hogy ne emeljenek fegyvert a békés tüntetők ellen. A függetlenné vált balti ország ezért a tettéért a „Bátorság és Önfeláldozás” érdemrenddel tüntette ki. Hilarion metropolita azóta is állhatatosan küzd hazájában a sztálinizmus még felbukkanó maradványaival.

A miniszterelnök helyettese szerint Hilarion metropolita mély keresztény hite nyújt számára napjainkban is támaszt, amikor a legtekintélyesebb nemzetközi fórumokon felemeli szavát a modernkori keresztényüldözések áldozatainak védelmében, a keresztény gyökerek elvesztéséről európai politikai pártok és állami vezetők részéről.

Bensőséges kapcsolat Magyarországgal

A metropolitát különlegesen bensőséges kapcsolat fűzi Magyarországhoz – emelte ki Semjén Zsolt. Az ő püspöksége alatt kezdődött a háború alatt lerombolt templomtorony helyreállítása a budapesti Petőfi téri Nagyboldogasszony–székesegyházban, újjászületett az ürömi Szent Alexandra–sírkápolna, melyben lehetővé vált József nádor első hitvesének Alexandra Pavlovna nagyhercegnőnek az újratemetése – sorolta a politikus. Az akkor még püspök Hilarion vezetésével megtartott újratemetési ceremónia egyesítette népeinket, egyházainkat a volt uralkodóházak leszármazottait. A Magyar Katolikus Egyházzal folyó párbeszéd soha nem látott bizalmi szintre emelkedett, kölcsönös támogatást biztosítva a két egyház számára – zárta beszédét Semjén Zsolt.

Hilarion metropolita a hívők száma és keresztény világban betöltött szerepe alapján a legnagyobb és legtekintélyesebb ortodox egyház – az Orosz Ortodox Egyház „külügyminisztere”, az egyházat irányító Szent Szinódus állandó tagja, az előtte a „külügyminiszteri” posztot betöltő Kirill pátriárka közvetlen, bizalmas munkatársa.

Orbán Viktorral is egyeztetett Hilarion metropolita

A keresztény értékekről, a kelet-nyugati egyházi párbeszédről és a hadisírokról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion metropolita megbeszélésén.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel a találkozóról azt közölte, hogy a keresztény értékek védelme tekintetében teljes nézetazonosság volt Orbán Viktor kormányfő és Hilarion metropolita, az orosz ortodox egyház külügyi hivatala vezetőjének megbeszélésén, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta: a felek egyetértettek abban, hogy szükség van az egyházak társadalmi szerepvállalásának támogatására, a családok megerősítésére.

Orbán Viktor kinyilvánította, hogy Magyarország – történelmi hagyományainak megfelelően – mindenben kész segíteni a kelet-nyugati párbeszédet, egyházi vonatkozásban is.

Hilarion metropolita nagyra értékelte az orosz ortodox egyház és a magyar kormány között a közelmúltban megszületett megállapodást. A magyar miniszterelnök pedig köszönetet mondott a doni áttörés évfordulóján tartott megemlékezésekért, valamint azért, hogy az orosz ortodox egyház nagy figyelmet fordít az oroszországi magyar katonasírok gondozására – közölte Havasi Bertalan.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!