A magyar forradalom és szabadságharc szuverén országot teremtett

Szabad nemzet építi a hazát, szabad országban virágzik a gazdaság, szabad emberek alkotnak maradandót. Az elnyomott népeket pedig véres, küzdelmes szabadságharcok szabadítják fel, a gyarmati sorban senyvedő országoknak a forradalmak teremtenek önállóságot, a helytartók fogságában gúzsba kötött polgárokat a függetlenségi háborúk teszik szabaddá – mondta Páffy István, a KDNP országgyűlési képviselője ünnepi beszédében a vajdasági Adán.

„Így van, volt és lesz ez a történelemben. Így volt ez 1848-ban és 49-ben is. A magyar polgári forradalom és szabadságharc egységes nemzetet, szuverén országot és szabad embereket teremtett. A nemzet részét képező népek és közösségek az egész Magyarországon az alakuló Nemzetőrség zászlai alá szegődtek, sok százezren önkéntesen, a közös szabadság kivívásáért. Sok szerb kezdetben itt a Délvidéken is támogatta a közös szabadságküzdelmeket” – Pálffy István, majd így folytatta: „Ám a szolidaritás helyét később magyarellenes szólamok vették át, és a szerb felkelés, bár célját végül nem érte el, a magyar szabadságharc kudarcához jelentősen hozzájárult. A bánsági németek egy része viszont a magyarokat támogatta, mivel a szerb felkelők iszonyú etnikai tisztogatást vittek végbe nemcsak magyar, hanem német, román és horvát falvakban is. És ma erre is emlékeztetni kell, mert nem tanulság nélkül való az együttélés ezen fejezete.”

A kereszténydemokrata politikus kijelentette: „A történelem nehéz leckét adott fel holnapra. Hamar meg kell tanulnunk, hogy minden nemzet alapja az önrendelkezés, még a közös Európai Unióban is. Ma az európai népek közösségében, az Unióba törekvő Szerbiában az önálló magyar vajdaság igénye egyenértékű követelés az 1848-as független szerb vajdaság erős óhajával.”

„Kossuth Lajos, Széchenyi és Batthyány politikája, vagy akár Csernovics Péter itteni 48-as kormánybiztos működése azért végiggondolandó, mert a következtetések az utódok, a modern nemzetek önrendelkezési vágyának, a közösségek céljainak megértéséhez nyújtanak támpontokat” – jelentette ki.

Az Európai Unióról szólva azt mondta „A keleti piacokról élő nyugati gazdaságok önmérsékletet kell, hogy tanúsítsanak – igaz lesz ez Szerbia esetében is – pénzt, tőkét kell hagyniuk ezekben az országokban, hogy együtt kihúzzuk a recesszióból az utat tévesztett Uniót. Mert voltaképpen Európa a közjót felejtette el. Az alapcélkitűzést tévesztette szem elől. Azt, hogy minden polgára javát kell szolgálnia.”

„Bízzunk benne, hogy most erre az új kiegyezésre nem kell húsz évet várni, s hogy megteremti Magyarország számára azt a szuverenitást, önrendelkezést és szabadságot, amire egy erős európai szövetség tagállamaként önállóan szüksége van. Bízzunk abban, hogy Szerbia is megerősödik az európai csatlakozás időpontjára, s hogy teljesíti közös elvárásunkat, hogy az itt élő magyarok még nagyobb autonómiát és szabadságot kaphassanak. Mert szabad nép tesz csuda dolgokat.” – zárta ünnepi beszédét a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának szóvivője.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!