A magyar kormány és az orosz ortodox egyház közötti megállapodásról tárgyalt Semjén Zsolt Moszkvában

A magyar kormány és az orosz ortodox egyház készülő megállapodásáról is tárgyalt az orosz fővárosban Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke  Márk érsekkel, az orosz ortodox egyház külföldön működő intézményeiért felelős vezető tisztviselőjével folytatott megbeszélést.

Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta: a magyar kormány novemberben megállapodást ír alá az orosz ortodox egyházzal, annak Magyarországon működő intézményei finanszírozásáról. E szerint a magyar kormány támogatást nyújt ezen intézményeknek. A szerződés preambuluma méltatja majd az orosz ortodox egyház értékeit - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

 A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke arról is beszámolt, hogy Márk érsekkel lezajlott találkozóján köszönetet mondott az orosz ortodox egyháznak, amely kiállt a magyar alkotmány mellett, amikor azt támadások érték az Európai Unióban.

 A tárgyaláson szót ejtettek a Magyarországon lévő orosz katonai temetők gondozásáról is. Semjén Zsolt tájékoztatása szerint Márk érsek üdvözölte azt az elképzelést, hogy a magyarországi orosz katonasírokon pravoszláv kereszteket helyeznek el a vörös csillag helyett.

 A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a Doni áttörés jövő januári évfordulóján közös magyar-orosz megemlékezést kívánnak tartani magas szintű állami és egyházi részvétellel.

Semjén Zsolt moszkvai látogatása során megkoszorúzta Bethlen István egykori magyar miniszterelnöknek a moszkvai Donszkoj temetőben 1994-ben emelt síremlékét. Oroszországban 1991 óta október 30. a politikai üldöztetések áldozatainak emléknapja. A moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében az orosz fővárosban élő magyarok hagyományosan ezen a napon hajtanak fejet a néhai kormányfő emléke előtt. A megemlékezésen részt vett Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa és Íjgyártó István, Magyarország moszkvai nagykövete is.

Bethlen Istvánt, aki 1921 és 1931 között Magyarország miniszterelnöke volt, 1945 március végén hurcolták el a Szovjetunióba. 1946. október 5-én Moszkvában halt meg szívbénulásban, a Butirszkaja börtön kórházában. Hamvait 1994-ben hazaszállították, és június 17-én a Kerepesi-temetőben helyezték végső nyugalomra, de emlékét a moszkvai Donszkoj temetőben emelt sírkő is őrzi.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!