A Magyar Szocialista Párt befejezhetné a vallásháborúját

Lukács Tamás szerint jó volna, ha az MSZP az ateista attitűdöt feladva befejezné az előző 40 év és az azt követő 20 év vallásháborúját. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke úgy fogalmazott: úgy tűnik, Nyakó István és társai továbbra is védeni kívánják azt a rendszerváltás előtt született és általuk gründolt jogszabályt, amelynek alapján a vallásszabadsággal való visszaélésnek tág teret engedtek. 

Húsz év alatt sem tanúsítottak más magatartást – úgy tűnik, hogy nem kívánják felszámolni az egyházi bizniszt – írta. Hozzátette: Nyakó Istvánt az sem zavarja, hogy a jelenlegi egyházi szervezetek által fenntartott szociális intézményekről az állam tovább gondoskodik, és ezáltal biztosítja még a törvény hatályba lépése előtt a folyamatos működést.

Az oktatási intézmények kapcsán kiemelte: nem tudnak olyan esetről, ahol nem az önkormányzat ajánlotta fel az iskolát az egyházaknak, ennek következtében az MSZP képviselőjének állítása nemcsak félrevezető, hanem hamis is. Leszögezte: az egyházak szabad működését, továbbá a vallás közösségi gyakorlását európai példáknak megfelelően biztosítani fogják, az álvallási szervezeteket és gazdasági manipulációkat felszámolják. „Döntsék el, ki miben érdekelt” – zárta állásfoglalását Lukács Tamás.

Nyakó István csütörtökön azt mondta, az MSZP úgy véli, mivel alkalmazhatatlan, máris elbukott az új egyházi törvény, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök a szocialisták véleménye szerint olvasatlanul írt alá. Az ellenzéki párt ezért azt szeretné, ha a jogszabályt a parlament az őszi ülésszak elején „kijavítaná”. Nyakó István szerint a jogszabály – amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg – több ellentmondást tartalmaz, ezek közül csak az egyik, hogy a kormánytöbbség deklarált szándékával szemben az egyházzá nyilvánítására vonatkozó kérelemhez továbbra is csatolni kell a vallási közösség ezer tagjának aláírását, ezt a rendelkezést ugyanis nem törölték a törvényből. A szocialista politikus azt közölte: azt fogja kérni a frakciótól, hogy az egyházi nyilvántartásba vételre irányuló kérelmek elbírálásáról szóló parlamenti döntésekben az MSZP ne vegyen részt, ez ugyanis nem lehet a képviselők hatásköre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!