Magyarország megvédi a felvidéki magyarok jogait

A magyar hatóságok semmiféle információt nem adnak ki állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak, a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre – reagált Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arra, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát.

A kormány javaslataként újra a parlament elé terjeszti a szlovák jobbközép koalíció azt az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos két képviselői indítványt, amelyeket csütörtökön nem sikerült keresztülvinnie a törvényhozásban. Ezt Iveta Radicová szlovák miniszterelnök közölte a koalíciós tanács csütörtöki rendkívüli ülése után Pozsonyban. A rendkívüli ülést Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke kérte. Bugár korábban közölte: amíg nem tisztázódik a helyzet az állampolgársági törvény körül, pártja nem fogja megszavazni a koalíciós törvényjavaslatokat a parlamentben.

A KDNP elnöke közleményében azt írta, pártját mélyen felháborítja, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát. Ezzel Iveta Radicová kormánya nem tudott érvényt szerezni annak a politikai ígéretének, hogy a magyar állampolgárság felvétele a jövőben ne járjon az eredeti elveszítésével – közölte. Hozzátette: a pozsonyi kormánykoalíció ismét semmibe vette az európai emberi jogi minimumot és saját országának polgárai ellenében cselekedett.

Semjén hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre, mert a Magyar Köztársaság hatóságai semmiféle információt nem adnak ki állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke arra bátorítja a felvidéki magyarokat, hogy „nyugodt lélekkel kérjék a magyar állampolgárságot”, Magyarország megvédi jogi státusukat.

A KDNP elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy „a magyar állampolgárságért folyamodók száma egyenletesen nő, és a nemzetpolitikai célok elérését, a világ magyarságának egyesítését semmilyen ellenkező szlovák politikai szándék nem fogja megakadályozni”. A KDNP nem avatkozik bele a szlovákiai pártok vitájába, ugyanakkor bizonyítottnak látja, hogy a magyar szavazókat megosztó Híd-Most politikája látványosan kudarcot vallott – zárta állásfoglalását Semjén Zsolt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!