Magyarország szuverén, de nem akar autonómiát az unióban

A KDNP országgyűlési képviselői értetlenül állnak Sólyom László volt köztársasági elnök szavai előtt, amelyeket Magyarország Európai Unióbeli helyzetével kapcsolatban az LMP pártalapítványának hétvégi rendezvényén hangoztatott – közölte Pálffy István az MTI-vel. Mint közleményében írta, sajnálatos, hogy a volt államfő előadásában arról beszélt, hogy mire alapozhatjuk „az unióban elfoglalt autonómiánkat”.

A párt frakciója leszögezi, hogy az alaptörvény szerint „Magyarország független jogállam, amely az Európai Unióban az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja”.

Magyarország tehát szuverén állam, mi nem autonómiát akarunk az unión belül, éppen ellenkezőleg – közös jogérvényesítést a tagállamokkal, és semmiképpen sem az európai intézmények által erőltetett voluntarista politikai-gazdasági megoldásokat – fejtette ki. Hozzátette: a KDNP képviselői remélik, hogy Sólyom László kijelentése csak pillanatnyi alkotmányos lapszus és még nem a gyarmatosítottság jele, amire az utalna, hogy a nemzet egysége fölött korábban őrködött volt államfő egy külsőleg finanszírozott pártalapítvány rendezvényén beszélt.

Sólyom László vasárnapi előadásában az EU-hoz való viszony kapcsán emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek elején az Európához visszatérés eufóriája nem maradt a szavak szintjén: „mindenki megpróbált viselkedni”.

A közösségben elfoglalt hely pedig döntően rajtunk múlik – tette hozzá a volt alkotmánybírósági elnök, aki arra is felhívta a figyelmet: a negyedik alkotmánymódosítás európai fogadtatása Magyarország és az uniós értékek viszonyáról szól.

Sólyom László különösen a jelentését vesztett jobb-baloldali szembenállást, a fősodor harcmodorát, a „ki kit győz le” logikáját kárhoztatta.

Mint mondta: ugyanúgy értelmetlen ma Magyarországon diktatúráról beszélni, mint ahogy a 2010 előtti két évtizedet tévelygésnek minősíteni. Az összefüggésekből kiragadott részletek helyett rendszerszemléletű, a fenntarthatóságot szem előtt tartó gondolkodásra van szükség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!