A magyarság csak a nemzetrészekkel együtt tud megmaradni

Semjén Zsolt szerint a magyarság csak egészében, a nemzetrészekkel együtt tud megmaradni. A miniszterelnök-helyettes Pécs-Vasason, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta: van realitása a nemzet megmaradásának és az identitás erősödésének. Utalt rá, hogy Magyarország ennek érdekében tette lehetővé a kettős állampolgárságot, az iskolások külhoni magyar területekre utazását, és ezért harcol az autonómiáért.

Semjén Zsolt a vasasi római katolikus templomban mintegy száztagú hallgatósága előtt a magyar állampolgárság megadását „a világ bármely pontján élő magyaroknak”, a nemzet határok feletti, közjogi újraegyesítésének nevezte. Eddig 450 ezren adtak be állampolgársági kérelmet, és ez év végére a félmilliomodik új magyar állampolgár is leteheti esküjét – mondta.

A politikus a külhoni magyarok területi vagy kulturális autonómiájával kapcsolatos törekvésekről szólva megjegyezte: a magyarság soha nem kért, követelt olyat, ami Európában ne volna elfogadott más nemzeteknél, nemzetiségeknél. „Ragaszkodni kell hozzá, az önbecsülésünk miatt is, mert ami másnak jár, az nekünk is jár” – jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: a diákok külhoni magyar területekre utazását és külhoni magyarok magyarországi látogatását biztosító Határtalanul program, továbbá a testvérvárosi kapcsolatok felvétele segít, hogy összeérjen a „hajszálgyökerek hálózata”, amelyet a nagyhatalmak trianoni politikai döntése szétszakított.

Semjén Zsolt véleménye szerint azt a csodálatos kultúrát, irodalmat, nyelvet, történelmet, ami a magyarsághoz köthető, „kizárólag mi, magyarok tudjuk adni az emberiségnek”. Ha a magyarság eltűnik, az emberiség örökre szegényebb lesz – mondta.

Úgy fogalmazott: „Ezért nekünk, magyaroknak az egyetemes emberiséggel szembeni elsődleges kötelességünk a saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása, felmutatása, ehhez azonban látnunk kell, hogy a magyarságot nem pusztán az a tíz millió ember jelenti, aki az államhatáron belül él.”

Hangsúlyozta, "ha elveszítjük Erdély, a Felvidék, vagy a Délvidék értékeit, azzal az egész magyarság lesz csonkább", ezért kell minden nemzetrészt megőrizni.

Semjén Zsolt szavai szerint a trianoni békekötés évfordulója gyásznap ugyan, de egyben a magyarság megmaradásának ünnepe is kell hogy legyen. „Nem sok nép van, amely ilyen veszteséget, nem sok nép van, amelynek nemzetrészei ilyen üldöztetést, tragédiát túl tudtak volna élni” – mondta a politikus.

Hoppál Péter, pécsi fideszes országgyűlési képviselő azt hangoztatta, hogy emlékezni kell a múltra, erőt meríteni a régiek hitéből, ugyanakkor legalább ilyen fontos előre nézni a jövő, a hagyományokat őrző következő generációk felé.

A politikus szerint a nemzeti összetartozás napja azt hirdeti, hogy az összetartozás határon innen és túl, kortól, hitvallástól, politikai hovatartozástól függetlenül fontos, és reményét fejezte ki, hogy a magyarság a jövőben is él azokkal lehetőségekkel, amelyek segítik ennek erősítését.

Az ünnepség végén Semjén Zsolt, Hoppál Péter, a pécsi és a város környéki önkormányzatok vezetői, a honvédség, valamint civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a templom kertjében álló Trianon-emlékművet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!