A magyarság megmaradásának garanciái az etnikai alapú magyar politikai erők

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szlovákiai Királyhelmecen hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy etnikai alapú magyar politikai erők legyenek a Magyarországot körülvevő országok parlamentjeiben, mert ez jelenti a magyarság megmaradásának garanciáját. Mindezt a „Megoldás: az önrendelkezés, megmaradásunk és felemelkedésünk záloga" nevet viselő konferenciasorozat harmadik rendezvényén tartott előadásán mondta.

A konferencia fő témája ezúttal is a magyar nemzetpolitika volt. Semjén Zsolt a Nemzeti célok mindenek felett címmel tartott előadásában kitért a kettős állampolgárság kérdésére is. A nemzeti megmaradás feltételei kapcsán kiemelte az etnikai alapú magyar politikai erők jelenlétének fontosságát. A magyar politikus Wilfried Martens európai néppárti elnöknek a napokban Pozsonyban tett kijelentésére utalva hozzátette: összeurópai szempontból is fontos, hogy az Európai Néppárthoz tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP) hangsúlyos erőként ott legyen a parlamentben.

„A szlovákiai magyar közösség jövőjének három pilléren kell nyugodnia" – mondta el a konferencián tartott előadásában Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke. Hozzáfűzte: ezek a pillérek a munkahelyteremtés, a kulturális autonómia és a beruházások Dél-Szlovákia magyarok lakta régióiban.

„Komoly előrelépés, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) döntésének megfelelően megszületett azoknak a nemzeti fontosságú intézményeknek a listája, amelyeknek a támogatása nem pályázati alapon történik, hanem egy kiszámítható, normatív módon" – mondta el Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva a Bethlen Gábor alap támogatásai kapcsán. Hozzátette: nagy eredmény, hogy miközben ezer nehézség van Európában és Magyarországon is, a nemzetpolitikára fordított költségvetési pénz értékét sikerült megőrizni.

A konferenciasorozat a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás szervezésében jött létre. Annak előző két részén Kövér László, az Országgyűlés elnöke, illetve Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár tartottak előadást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!