Magyarságunk büszke megvallásáról szól a magyar nyelv napja

Csaknem kilencezer magyar óvodás szavalta el ugyanazokat a verseket világszerte helyi idő szerint fél 11-kor, hogy így ünnepeljék közösen a magyar nyelv napját. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes – a rendezvény fővédnökeként – a terézvárosi résztvevőknek és a szervezőknek szóló levélben megtiszteltetésnek nevezte és köszönetét fejezete, ki, hogy fővédnöke lehet a Magyar Nyelv Napja határainkon messze túlmutató kerületi ünnepségének.

Semjén Zsolt levelében mindazok iránti nagyrabecsülésének adott hangot, akik őrzik és továbbadják magyarságunk, anyanyelvünk, nemzeti kultúránk közös hagyományait kincseit az utánunk következő nemzedékeknek.

A közös versmondás a nyelv tanulása és fejlesztése mellett az összetartozást is jelképezi – emelte ki az akciót életre hívó Hanczár János a rendezvény központi budapesti helyszínén. Az Eötvös 10 Kulturális Színtérben terézvárosi, rákosmentei és csepeli óvodások egy-egy csoportja szavalta el a óvodákba elküldött verseket. Online közvetítéssel két másik óvodás csoport is csatlakozott a fővárosi gyerekekhez Lentiből és Kézdivásárhelyről, több ezren pedig saját intézményeikben szavaltak.

Hanczár János emlékeztetett rá, hogy 1844. november 13-án a pozsonyi országgyűlés nyilvánította a magyar nyelvet államnyelvvé, erre emlékezve a parlament 2011-ben döntött arról, hogy november 13-át nevezi ki a magyar nyelv napjának. Két évvel ezelőtt 1000 erzsébetvárosi óvodás vett részt a programban, tavaly pedig a VI. kerületi óvodákhoz már Terézváros és Csepel is csatlakozott. Ma, az ünnepség kezdetekor 8,5 ezer csatlakozóról tudtunk, de folyamatosan kaptuk az értesítést az újabb résztvevőkről – mondta el a logopédus végzettségű szervező. Hozzátette: nemcsak Magyarországon belül és a szomszédos országokba, hanem világszerte 70 magyar közösségnek küldte el a felhívást Canberrától Torontóig. A gyerekek Tamkó Sirató Károly, Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba és Darázs Endre verseit szavalták. A budapesti ünnepség végén Hassay Zsófia,

Terézváros polgármestere, Hammerstein Judit, a Miniszterelnökség főtanácsadója, Fehérné Kovács Zsuzsa, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke és Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója adott át könyvcsomagokat a megjelent óvodáknak.

Semjén Zsolt levele

Nagyrabecsüléssel köszöntöm Önt és Terézváros közösségét, mindazokat, akik magyarságunkat, anyanyelvünket, nemzeti kultúránk közös hagyományait őrzik és továbbadják kincseit az utánunk következő nemzedékeknek. Köszönetemet fejezem ki a megtiszteltetésért, hogy fővédnöke lehetek a Magyar Nyelv Napja határainkon messze túlmutató kerületi ünnepségének.

Szép ünnep a mai, magyarságunk büszke megvallásáról szól. A gyermekeink tiszta hangján egyszerre felcsendülő versek az itthoni és az otthoni magyarok összetartozását erősítik, szóljanak a rímek a Kárpát-medence vagy a világ bármely vidékéről is. Bizonyságát adják annak, hogy nem emléknap november tizenharmadika, hanem élettel teli, kiemelkedő nap, a megtartó jövő üzenetét hordozza.

Ma ajándékot ad magyar gyerek a magyar gyereknek, mindannyian megtapasztalhatják, hangjuk együtt messzebbre hallatszik. Köszönöm nekik, szüleiknek, tanáraiknak és Terézváros közösségének, hogy nem engedik nagy közös kincsünket, gyönyörű anyanyelvünket veszendőbe menni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!