Május végére megújulnak a fertődi Esterházy-kastély parkjai

Nagyszerű az az együttműködés, amely nyomán május végére elkészül a fertődi Esterházy-kastélyhoz tartozó parkok rekonstrukciója, a fejlesztés nemcsak a fertő-parti térség, hanem a régió turisztikai fejlődését is szolgálja – mondta Firtl Mátyás, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a kastélyban tartott sajtótájékoztatón. Az Eszterháza Központ, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. és a fertődi önkormányzat közös munkája nyomán már nem csupán zenei programokat lehet kínálni, a nyári zenei programokra látogatók a kulturális örökség mellett a terület természeti értékeivel is megismerkedhetnek.

Firtl Mátyás elmondta azt is, hogy a kormány eltökélt szándéka az Eszterháza Központhoz tartozó nagycenki Széchenyi-kastély felújítása is, mert a turisztikai régió így egyfajta zarándokhellyé válhat, ahol Joseph Haydn és Liszt Ferenc mellett gróf Széchenyi István hagyatéka, munkája is megismerhetővé válik.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Központ főigazgatója elmondta, hogy június első hetében adják át a fertődi  Esterházy-kastély Rózsakertjét, Angolkertjét és Északi parkját. A 200 millió forintos fejlesztést száz százalékban európai uniós forrásból tudták megvalósítani.

A főigazgató részletezte: összesen 90 ezer négyzetméternyi terület újult meg, ahol mintegy 2400 cserjét, kilencezer rózsát, és 105 fát ültettek. Emellett hétezer négyzetméternyi útfelületet újítottak fel és húszezer négyzetméternyi bozótos területet tisztítottak meg.

A Rózsakertben 430 féle rózsafajt ültettek. A főigazgató szerint az 1908-ban, gróf Cziráky Margit által alapított kert Magyarország legnagyobb rózsakertje lesz. A következő években szeretnék bővíteni az ott megtalálható fajok számát, így génbankként is funkcionál majd a terület.

Az 1906-ban kialakított Angolkertben megújították a sétautakat és növényismertető táblákat helyeztek ki. Az Északi parkban a faállományt állították helyre.

Bodrogai László Anzelm hozzátette: tervezik a Rózsakert melletti Cziráky Margit-féle üvegházrendszer felújítását is, amelynek tervei jövő év elejére készülnek el.

A kastélyhoz tartózó, de a KAEG Zrt., az Eszterháza Központ és a fertődi önkormányzat tulajdonában lévő Lés-erdő tavaly júniusban kezdődött rekonstrukciója is befejeződik május végére. A mintegy 250 millió forintos, száz százalékban az Európai Unió által támogatott fejlesztés révén a történeti terület 176 hektáron újult meg.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a fertődi kert rekonstrukció csak egy fejezete az épített és természeti örökség megmutatásának, mert ebben a hónapban kezdődik a pannonhalmi növénykert telepítése, ahol tízezer levendulát és ötezer más évelő növényt ültetnek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!