Már jövőre életbe léphetnek a családi csődvédelem előírásai

Újabb adósmentő jogszabályt alkothat meg az Országgyűlés. A lakosság tartozásainak rendezéséhez több, összekapcsolódó intézkedés vezethet el, a törvényhozás most lényegében az utolsó nagy lépés előtt áll – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence. A jogszabály javaslata hónapokon belül az Országgyűlés elé kerülhet, és a képviselők még az idén meg is hozhatják döntésüket. A rendelkezések elfogadásuk után egy évvel léphetnek életbe.

Rétvári Bence rámutatott: a devizahitelezés megszüntetéséért az elmúlt években számos jogszabályt fogadott el képviselőház. Az eddigi döntések a sokszor több tízmilliósra rúgó banki adósságoknál teremthetnek tiszta helyzetet, a közeljövőben a kisebb tartozások leküzdéséhez kell segítséget nyújtani, megjegyezve: eljött az idő, hogy a törvényhozók jogszabályba foglalják a családi csődvédelem szabályait.

A technikai részletek közül Rétvári Bence elsőként azt emelte ki, hogy a KDNP már hónapokkal ezelőtt elkészítette a maga törvényjavaslatát. A tervezetet a párt nemrégiben átadta az Igazságügyi Minisztériumnak, a parlament elé kerülő verziót ugyanis a szaktárca munkatársai dolgozzák ki. A tervek szerint a jogszabály javaslata hónapokon belül az Országgyűlés asztalára kerülhet, s a képviselők még az idén meg is hozhatják döntésüket – mondta a politikus.

– Ugyanakkor lényeges – jegyezte meg –, hogy az új lehetőség bevezetését hosszabb időszak előzheti meg, az érintetteknek ugyanis fel kell készülniük a szabályrendszer alkalmazására. Mindenekelőtt arra van szükség, hogy az állam kialakítsa a megfelelő intézményeket.

A kereszténydemokrata politikus arra is kitért, kiknek hozhat érdemi megoldást a családi csődvédelem. Szerinte az új adósmentő módozat leginkább azoknak a fogyasztóknak lehet értékelhető lehetőség, akik néhány milliós rezsitartozást halmoztak fel, korábban esetleg fogyasztási kölcsönt igényeltek, vagy hitelkártyájukkal keveredtek adósságba.  – Az elgondolás lényege úgy foglalható össze, hogy ha az adós hosszabb ideig, legalább öt évig együttműködik, s törleszti a tartozásait, idővel mentesülhet kötelezettségeinek egy része alól – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: a családi csődvédelem szabályainak kidolgozását bizonyosan részletes társadalmi egyeztetés kíséri majd, a rendelkezések pedig elfogadásuk után egy évvel léphetnek életbe.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!