Már szeptemberben is a rögzített árfolyamon lehet fizetni

Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel adósok már a szeptemberi törlesztő részletet a rögzített árfolyamon fizethetik – jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte: hosszú tárgyalások után a Kormány idén májusban egyezett meg a Magyar Bankszövetséggel az öt pontos Otthonvédelmi Akciótervről.

Az árfolyamrögzítés időszaka 36 hónapig, 2014. december 31-ig tart, ezt követően 15 százaléknál nagyobb mértékben nem emelkedhetnek a törlesztő részletek, amit a futamidő megnyújtásával érnek el.

Nincs szükség kapkodásra, hirtelen és elhamarkodott lépésekre, hanem higgadt, felelős, szakmailag megalapozott döntésekkel lehet csak érdemben lépni a bajba jutott hitelesek védelmében – hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatóján. A Kormány tavalyi megalakulásától kezdve folyamatosan arra törekszik, hogy az előző kormányzati ciklus idején felvett hatalmas devizahitel állomány által okozott kockázatokat kezelje, és megoldja a bajba jutottak problémáit - mondta az államtitkár. Közölte: hosszú tárgyalások után a Kormány idén májusban egyezett meg a Magyar Bankszövetséggel az öt pontos Otthonvédelmi Akciótervről. Az ötpontos csomag tartalmazza az árfolyamgátat, a fokozott és limitált árverési rendszert, a Nemzeti Eszközkezelő felállítását, az otthonvédelmi kamattámogatást és nagyon szigorú feltételek mellett a devizahitelezés újraindítását is.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra: a programban való részvétel feltétele, hogy a devizakölcsönben ne legyen 90 napon túli késedelem; az ügyfél ne álljon más fizetéskönnyítő program hatálya alatt; a kölcsön lejárata 2014. december 31. utáni legyen; az ingatlan szerződéskori értéke ne haladja meg a 30 millió forintot, illetve ha több pénzintézet felé is tartozás áll fenn, az elmaradás egyiknél se lépje túl a 90 napot. Az államtitkár elmondta: a magáncsőd kérdése nem volt a kormány előtt.

Az árfolyamgát konstrukcióhoz csatlakozó devizahitel adósok már a szeptemberi törlesztő részletet a rögzített árfolyamon fizethetik – jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. Kifejtette, a kormány napokon belül létrehoz egy monitoring bizottságot kormányzati szakértők, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelte és civil szervezetek szakértőinek részvételével, amely figyelemmel kíséri a konstrukció végrehajtását, s rendszeresen tájékoztatni fogja a kormányzatot és a közvéleményt.
    
Az árfolyamgát konstrukcióhoz augusztus 12. és december 31. között csatlakozhatnak a jogszabálynak megfelelő, lakásfedezettel rendelkező devizahitelesek, de extrém helyzet esetén mód lesz a határidő változtatására. Az árfolyamgát alkalmazása a svájci frank alapú hitelek esetében 30 százalékkal csökkenti a törlesztő részletet az augusztus 10-i árfolyammal összehasonlítva, míg az euró esetében 10, a jen esetében 20 százalékkal. A helyettes államtitkár szerint a bankok és a közjegyzők egyaránt felkészültek, ezért az ügyintézésben nem számítanak fennakadásra.
    
Az euró-forint árfolyam rendkívül stabil az év eleje óta, ami azt mutatja, hogy a forinttal alapjaiban semmilyen probléma nem volt az elmúlt időszakban, s az euróhoz képest a régióban is kiemelkedő mértékben tartotta magát – mutatott rá Nátrán Roland. A svájci frank (CHF) forinthoz képest rendkívüli erősödésének a helyettes államtitkár szerint nem magyar fundamentális okai vannak, azt sokkal inkább az euró és a svájci frank keresztárfolyamának alakulása határozza meg.
    
Az árfolyamrögzítés időszaka 36 hónapig, 2014. december 31-ig tart, ezt követően 15 százaléknál nagyobb mértékben nem emelkedhetnek a törlesztő részletek, amit a futamidő megnyújtásával érnek el. Mindez része a bankszövetséggel kötött megállapodásnak, amit akár már a jövő héten jogszabály rögzíthet. A törlesztési különbözet forintban vezetett gyűjtőszámlára kerül. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ennek kamatozása rendkívül kedvező, jelenleg 6,09 százalék, amin a bankoknak nem képződik profitjuk, ezen felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel. Nátrán Roland szerint szerencsés helyzetben a gyűjtőszámla egyenlege akár nulla is lehet. A közjegyzői díj mértéke a megszokott összeg töredéke lesz, mértékét miniszteri rendelet határozza meg a jövő héten. A helyettes államtitkár kérdésekre válaszolva elmondta: az árfolyamrögzítés időszakában is lehetőség lesz az előtörlesztésre. Ekkor a devizatartozást kell előbb törleszteni, s csak utána a gyűjtőszámlát.  

Kormányzati intézkedések a lakáshitelesek érdekében

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!