Március 15-én nyújtják be az Országgyűlésnek az alkotmányt

A kormánypártok képviselője az alkotmányozás szükségességét, az ellenzéki politikusok pedig főként az alkotmányozási folyamatban való részvételük feltételeit hangoztatták szerdán a baranyai megyeszékhelyen egy, a témában tartott vitafórumon. Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőjekifejtette: az új alaptörvény szikár és tömör lesz. Koncepciójából kiemelte a közpénzügyi fejezetet, melynek lényege, hogy egy szint felett megakadályozza az ország eladósodását.

Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: nincs alkotmányozási kényszer, a kormánypártok mégis fontosnak tartják az alkotmányozást, már csak azért is, mert az Európai Unióban Magyarország az egyetlen kelet-közép-európai ország, amely a rendszerváltás óta képtelen volt egy új alkotmányt megfogalmazni.

Utalt rá, hogy a normaszöveget március 15-tel nyújtják be az Országgyűlésnek, a zárószavazást április 18-ra tervezik. „Bár az ellenzék gyorsnak tartja a folyamatot, az alkotmányozás tíz hónapig tart, és ezzel szemben a német alaptörvény nyolc, a francia hat hónap alatt készült el” – tette hozzá a politikus. Hargitai János kitért rá: az új alaptörvény szikár és tömör lesz. Koncepciójából kiemelte a közpénzügyi fejezetet, melynek lényege, hogy egy szint felett megakadályozza az ország eladósodását. Utalt arra, hogy Magyarország adóssága jelenleg a GDP 80 százaléka, ezt a jövőben 60 százalék alá tervezik csökkenteni.

Bárándy Gergely (MSZP) azt mondta: a szocialisták elkészítették koncepciójukat az alkotmányozáshoz. Az abban megfogalmazott értékek bárki számára megismerhetők és az alkotmányozásban felhasználhatók attól függetlenül, hogy a párt képviselői részt vesznek-e munkában, vagy sem.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő arról szólt, hogy pártja határozott, egyértelmű elvárása a Szent Korona értékrendjének érvényre juttatása az alkotmányban. Úgy vélte: szükséges a nemzeti vagyon, a nemzeti önrendelkezés védelme, a köztársasági elnök szerepének közvetlen választással való erősítése.

Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint nincs alkotmányozási szükséghelyzet, de a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem lehet alkotmányt csinálni, illetve lehet, de sérül az alaptörvény minősége. „Amit nagyon fontosnak tartunk, az a jogállami fordulat vívmánya, a hatalommegosztáson alapuló parlamentáris demokrácia, a többpártrendszer, az emberi élet és az emberi méltóság védelme. Ebből nem kellene kilépni akkor sem, ha itt fülkeforradalmat hirdetnek” – mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!