Mátsik Györgynek a vádlottak padján a helye

Magyarország tartozik annyival az ’56-os forradalom hőseinek és a „pesti srácoknak”, hogy az igazságszolgáltatás kivétel nélkül felelősségre vonja azokat, akik bármilyen módon részt vettek szabadságharc leverésében és a véres megtorlásokban. Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ügyészség elutasította a Mátsik György ellen tett feljelentést, aki ügyészként 1958-ban halálbüntetést kért Mansfeld Péterre és társaira. Egy demokratikus jogállamban nem mentség a „parancsra tettem” mantrázása.
 

Mansfeld Pétert 1959-ben kivégezték. Rajta kívül több százan jutottak még hasonló sorsra, ezreket küldtek kommunista kényszermunkatáborokba vagy telepítettek ki. Mátsik György a nyilvánosság előtt eddig azzal próbált kibújni a felelősség alól, hogy „parancsot teljesített”.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség úgy gondolja, hogy 22 évvel a rendszerváltozás után egy demokratikus jogállamban a kommunista rendszer bűncselekményeire, az igaztalan vádakra és a halálos ítéletekre nem mentség a „parancsra tettem” mantrázása. Nem fogadható ez el sem a náci, sem a kommunista diktatúrák fenntartói és kiszolgálói esetében. Ha valóban hiszünk abban, hogy a bűntetteket egyenlő mércével kell mérni, akkor az a legkevesebb, hogy Mátsik Györgynek és a hozzá hasonlóknak egy demokratikus jogállam bírósága előtt kell felelniük az általuk elkövetett bűnökért. Hiszen a bűn az csak bűn marad.

dr. Stágel Bence, országgyűlési képviselő, KDNP
elnök, IKSZ

dr. Törcsi Péter, alelnök, IKSZ

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!