Meg kell állítani az ország eladósodását

A miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában azt mondta: érzelmileg is megérintette, hogy csaknem egymillió ember visszaküldte az alkotmányozási kérdőívet. Orbán Viktor szerint azért van szükség arra, hogy néhány alapvető gazdaságpolitikai törvény esetében az Alkotmánybíróságnak ne legyen felülvizsgálati joga, mert meg kell állítani az ország eladósodását. A tavalyi államháztartási hiány alakulását illetően azt mondta: a központi költségvetés hiánya jobb lett, az önkormányzatoké viszont rosszabb, ezért egy új önkormányzati finanszírozási törvényre is szükség van.

A miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában azt mondta: érzelmileg is megérintette, hogy csaknem egymillió ember visszaküldte az alkotmányozási kérdőívet. Orbán Viktornak fáj, hogy a többség elvetette a családi szavazati jog bevezetését, de az emberek véleménye beépül az új alaptörvénybe.

Orbán Viktor azt mondta: egy évvel ezelőtt arra vállalkoztak, hogy talpra állítják ezt a lerongyolódott országot, de tudták azt is, hogy ha nincs közös egység, amely hisz abban, hogy ez lehetséges, akkor nem lesz eredmény.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy számos esetben még nem tud konkrétumokat mondani arról, hogy az alaptörvénybe bekerülő elveket hogyan ültetik át a gyakorlatba, ez a jövő feladata. Még számos vita lesz egyebek mellett a tényleges életfogytiglani büntetésről, a tulajdon védelmének jogáról vagy az önvédelemhez való jogról is. A kormányfő szólt arról is, hogy az alaptörvény a föld, a víz és az erdő esetében is a tulajdonjogi, illetve a természeti védelmet is tartalmazza majd. A termőfölddel kapcsolatban hangsúlyozta: nem Brüsszelre kell figyelni, mert több európai országban – például Ausztriában és Franciaországban is – számos jogi technika van arra, hogy a helyi gazdák megtartsák a földet.

Orbán Viktor szerint azért van szükség arra, hogy néhány alapvető gazdaságpolitikai törvény esetében az Alkotmánybíróságnak ne legyen felülvizsgálati joga, mert meg kell állítani az ország eladósodását. A kormányfő szólt arról is, hogy a határontúli magyarok szavazati jogáról az új választójogi törvény rendelkezik majd, az alkotmányban az szerepel, hogy összetartozunk és a mindenkori kormánynak felelősséget kell viselnie a határontúliakért is. Orbán Viktor szerint megerősítő népszavazásra azért nincs szükség, mert ez egy utólagos véleménynyilvánítás.

A kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban közölte, reális esélyt lát arra, hogy májusban lezárják a biztatóan álló tárgyalásokat. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről úgy fogalmazott, osztunk, szorzunk, egyelőre a kormány nem tett le erről a szándékáról, de megfontoltan kell eljárnunk.

Orbán Viktor beszélt a magyar államkötvény-kibocsátásról is, és kifejtette: több mint hárommilliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényt, amelyek tekintélyes része tízéves, de volt harmincéves is, és megvették Amerikában mindet. Egy kibocsátás még legalább lesz - tette hozzá. Azért vettük fel ezt a hitelt, hogy az IMF-nek a lejáró hitelét vissza tudjuk fizetni. (...) De így legalább a pénzügyi függetlenségünket visszanyertük.

A tavalyi államháztartási hiány alakulását illetően azt mondta: a központi költségvetés hiánya jobb lett, az önkormányzatoké viszont rosszabb, ezért egy új önkormányzati finanszírozási törvényre is szükség van. Az idei hiányról hangsúlyozta: más ütemben mennek ki a kiadások, és jönnek be a bevételek, ezért az első félévben magasabb hiányszámokkal kell számolni, amit a második félév azonban korrigálni fog.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!