A megszorítások politikája nem járható út

A nagy ellátórendszerek átalakításáról és az egyházügyi szabályozásról beszélt a HírTV kedd esti Rájátszás című műsorában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kereszténydemokrata politikus Az államtitkár leszögezte: a kormány nem a megszorítások politikáját folytatja, mert az nem jártható út. A folyamatos megszorítás csak az államadósságot növelné, de a kormány az adósságcsökkentés mellett kötelezte el magát.

A KDNP alelnöke hangsúlyozta: azt viszont látni kell, hogy az olyan nagy ellátórendszerek, mint az oktatás, az egészségügy, vagy az önkormányzatok az elmúlt húsz évben folyamatosan hiánnyal gazdálkodtak, felduzzasztva az államadósságot és az önkormányzatok adósságát is, ezért ezeket a területeket át kell alakítani. Hozzátette: januárban 180 milliárd forintos nagyságrendben konszolidálta a kormány a megyei önkormányzatok adósságát.

Az államtitkár az átalakításokra példaként említette a gyógyszerkasszát. Elmondta, hogy megváltoztatták a gyógyszerfelírás rendszerét, melynek hatására a múlt évben 120 milliárd forintos megtakarítást értek el. Rétvári Bence elmondta azt is, hogy ezután nyomon fogják követni, hogy ki mennyire tartja be az orvosi utasításokat. Annak, aki együttműködik az orvossal és rendben beszedi a gyógyszerét, annak olcsóbb lesz a gyógyszer, mint annak, aki elhanyagolja a kezelést. További lépés, hogy ezután tájékoztatni fogják a betegeket arról, hogy mi lenne az a másik gyógyszer, ami hasonló hatóanyag tartalmú, de olcsóbb – emelte ki. A gyógyszerkassza rendszerének átalakítása során a kormányzat az együttműködésre és a hatóanyagra koncentrál, nem pedig megszorításokkal ér el megtakarítást – mutatott rá a politikus.

Az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: az állam által elismert egyházak listája nyitott, oda bármelyik felekezet felkerülhet, amelyik megfelel a jogszabályi követelményeknek. A szerkesztő kérdésére válaszolva Rétvári Bence arról számolt be, hogy az első csomagban elismert 14 egyház üzemelteti az egyházi kezelésben lévő oktatási, szociális és egészségügyi intézményrendszer nagy részét, így a lista bővítése nem jár jelentős költségvetési hatással.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!