Megszűnhetnek a regionális híradók

A Magyar Televízió költségvetésének csökkentése miatt megszűnhetnek a regionális híradók, ezzel nagymértékben szűkül a helyi közösségek, az önkormányzatok véleménynyilvánítási lehetősége. Az MTV-t érintő költségvetési elvonások ellehetetlenítik a közszolgálatiságot, hiszen ezeken kívül veszélybe kerülhetnek a kisebbségi, a vallási és egyházi műsorok, a határon átnyúló kapcsolattartás – jelentette ki Firtl Mátyás, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője az MTV Soproni Regionális Stúdiója hétvégi magazinműsorában.

Firtl Mátyás, aki az MTV Soproni Regionális Stúdiója létrehozásának is tevőleges résztvevője volt, a szerkesztő kérdésére válaszolva kifejtette: a regionális stúdiók elengedhetetlenül fontosak, hiszen a közszolgálatiság maradéktalan érvényesülése, a helyi közösségek életének bemutatása, a hitelesség azt kívánja, hogy a helyi ismeretekkel, helyi gyökerekkel rendelkező, a mindennapjaikat a helyben élő szerkesztők hozzák létre ezeket a műsorokat.

„A vidéki lakosság számaránya, akik ezekből a regionális szerkesztésű műsorokból tájékozódhatnak, illetve, akiknek ezek a műsorok szólnak összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a Budapesten és környékén élőké. Az ország Budapest-központúsága amúgy is nagyon hangsúlyos, ezért a már jól működő, regionális műsorkészítés rendszerének visszafejlesztése káros és megengedhetetlen lenne– mondta Firtl Mátyás. Hozzátette: A helyi értékek, az élet, az ott élők bemutatásán túl ezek a műsorok bepillantást adtak az adott településen élő nemzetiségek kultúrájába, a nézők megismertették értékeiket. De ezek a műsorok nagyon fontos elemei és fórumai a határon átnyúló kulturális kapcsolatoknak is.

A beszélgetés során szóba került a Soproni Regionális Stúdió indulásakor szervezett, a fogyatékkal élőket támogató Napraforgó Alapítvánnyal történt együttműködés, amely az MTV és a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat közös összefogásában, karitatív céllal segítette a szociálisan rászorulókat, közös jótékony rendezvények keretében.
Az ehhez hasonló, a közszolgálatiság gyakorlatban való megvalósítását eredményező programok és együttműködések sikere is azt mutatja, hogy a regionális szerkesztőségek megmaradása az egész társadalom érdeke – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Sopron országgyűlési képviselője szerint a jelenlegi formájában nem fogadható el a jövő évi költségvetés, amely szerint 2010-ben a központi bevételeinek több mint egyharmadát veszíti el a Magyar Televízió. A nyugati határszélen ezt annál inkább elfogadhatatlannak tartják, ugyanis Sopronban éppen a televíziós műsorszórás 50. évfordulójának ünnepére készülnek – jelentette ki Firtl Mátyás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!