Megtévesztő közlemény az Országos Választási Iroda honlapján

Az Országos Választási Bizottsághoz fordult kifogásával az OVB KDNP által delegált korábbi tagja, dr. Vejkey Imre, mert a www.valasztas.hu internetes oldalon, melyet Országos Választási Iroda (OVI) üzemeltet, olyan „HIRDETMÉNY” került közzétételre, mely a szavazás napja tekintetében megtéveszti a választópolgárokat.

A kifogásban megjelölt „HIRDETMÉNY” a szavazás napja tekintetében jogsértést valósít meg, ezért Vejkey Imre kifogásában arra kéri az Országos Választási Bizottságot, hogy állapítsa meg a jogszabálysértés tényét, valamint állapítsa meg a jogsértést elkövető szervezet kilétét, a jogsértőt pedig tiltsa el a további jogsértéstől.

Egyértelműen megállapítható, hogy a „HIRDETMÉNY”-ben az első forduló szavazás napjául 2010. április 11. szerepel, míg második forduló szavazása napjául 2010. április 25. van feltüntetve.

A szavazás tekintetében arról tájékoztat továbbá a „HIRDETMÉNY”, hogy:

„A szavazás napján lakóhelyétől távol lévő választópolgár belföldön igazolással, külföldön a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain adhatja le szavazatát.”

Ez a mondat nyíltan megtévesztő, ugyanis a „HIRDETMÉNY”-ből a választópolgár azt a tájékoztatást kapja, hogy a külképviseleten az első fordulóban 2010. április 11-én adhatja le a szavazatát.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a szavazás időpontja tekintetében eltérés van a magyarországi és a külföldi szavazás között. A Ve. 96/A. § (1) bek. rendelkezése szerint ugyanis, az első fordulóban a külképviseleten a magyarországi szavazás napját megelőző 7. napon lehet szavazni, az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken pedig a magyarországi szavazást megelőző 8. napon lehet szavazni.

A magyarországi és a külföldi szavazás között fennálló eltérés negligálása súlyosan sérti  a választás eredményének gyors és hiteles megállapítását. Fenti cselekménnyel sérül a választás tisztasága. A megtévesztő „HIRDETMÉNY” következménye ugyanis az, hogy a választópolgárok a külképviseleteken 2010. április 11-én adnák le a szavazatukat, amikor a Ve. alapján erre már nincs lehetőségük.
 
Budapest. 2010. február 23.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!