Mérföldkő a mindennapos testnevelés bevezetése

Mérföldkőnek nevezte Simicskó István sportpolitikáért felelős államtitkár azt, hogy megkezdődött a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban. A sport- és turizmusbizottság hétfői ülésén, ahol a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról adott tájékoztatást. Az államtitkár kitért rá, hogy Magyarországon 457 tornaterem hiányzik. „Az ideális természetesen az volna, ha valamennyi településen lenne, de nincs, ám így is megvalósítható a mindennapos testnevelés" – mondta.

Simicskó István szerint az előrelépésben uniós források is segíthetnek. Az elmúlt két évet értékelve kiemelte, hogy az iskolai, diák- és felsőoktatási sport költségvetési támogatása közel 25 százalékkal, 285,2 millióról 335,2 millió forintra emelkedett, amelyet 2012-ben sikerült szinten tartani.

A szabadidősportban a 2011-es előirányzat az előző évhez képest negyedével, közel 600 millió forintra nőtt. A versenysport támogatását illetően az államtitkár elmondta, hogy az összeg több mint egymilliárddal emelkedett 2010-hez képest, 2011-ben 3,4 milliárd volt, s ehhez jött hozzá még az idei nyári olimpiai és paralimpiai részvétel támogatása.

Simicskó István kitért a Magyarországon rendezett, s a jövőben itt tartandó nemzetközi sportesemények jelentőségére, így például a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) idei kongresszusára, hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány az elmúlt két esztendőben kormánygaranciákkal segítette olyan kiemelt jelentőségű pályázatok sikerét, mint amelyek eredményeképpen Magyarország lesz a házigazdája a 2014-es vízilabda Európa-bajnokságnak, a 2015-ös női kosárlabda Eb-nek vagy éppen a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválnak, az EYOF-nak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára fontos lépésnek nevezte a doppingellenes küzdelemben a január elsején hatályba lépő Büntetőtörvénykönyv ilyen értelmű módosítását, továbbá a nézőtéri erőszak elleni szigorításokat is. A kormány 2011-ben 960 millió forintot nyújtott összesen hat labdarúgó-stadion biztonságtechnikai fejlesztésére, a második ütem pedig további nyolc-tíz stadiont érint 864 milliós értékben. A stadionkorszerűsítési program keretében elkezdődött a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciója, az új debreceni Nagyerdei futballstadiont pedig a tervek szerint 2014 nyarán már fel is avathatják.

Simicskó István az utánpótlás-nevelésre rátérve elmondta, hogy az ilyen feladatokra fordított központi költségvetési forrás az előző évhez képest csaknem 25 százalékkal, 1,7 milliárd forintra emelkedett, s ezt a szintet 2012-ben sikerült tartani. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az első Orbán-kormány idején elindult - s a későbbi kormányok által leállított – utánpótlás-nevelési programokat újraindították, így a labdarúgásban nagy sikerű Bozsik-programot is, utóbbit közel 500 millió forintos állami támogatással. Emellett a 2012-es sportköltségvetés 200 milliót biztosít a Nemzeti Kézilabda Akadémia beindítására, s 76,2 milliót ad a jégkorong-utánpótlás akadémiájának működéséhez.

Előrelépés történt a fogyatékosok sportjának segítésében is, e kérdéskörben a bizottsági ülésen külön témaként tárgyalták a siketek olimpiájának ügyét. A testület tagjai úgy döntöttek, hogy az anyagi, szakmai, sportdiplomáciai okokból végül meghiúsult 2012-es budapesti siketlimpia után megvizsgálják annak megvalósíthatóságát, hogy 2014-ben adjon otthont a magyar főváros ennek az eseménynek.

Az államtitkár példa értékűnek nevezte a TAO-programot, vagyis a társaságiadó-kedvezményekből befolyt pénzek sportcélú hasznosítását. Elmondta, hogy eddig mintegy 33,5 milliárd forintnyi kifizetés teljesült az öt látvány-csapatsportág számára. Jelenleg a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong juthat hozzá a társaságiadó-kedvezményből befolyó összegekhez.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy mintegy 10-15 milliárd forint állami támogatásban részesül az a 14 sportági szakszövetség, amelynek vezetőit nemrég fogadta Orbán Viktor miniszterelnök. Az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a torna, az úszás és a vívás nem jut hozzá a TAO-ból a látványsportágakhoz befolyó összegekhez. Simicskó István megemlítette, hogy a jelenlegi 14 helyett akár 16-ra is nőhet az ebbe a körbe tartozó sportágak száma.

A bizottsági ülésen részletes beszámoló hangzott el a londoni paralimpiáról, ahol a magyar válogatott sikeresen szerepelt, a versenyzők két aranyat, hat ezüstöt és hat bronzot szereztek, Magyarország csapata a nemzetek ranglistáján a 38., az európai lajstromban pedig a 20. helyen végzett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!