Merkel tudná megállítani a menekültáradatot

Németországnak kulcsszerepe van a migránsválságban, ugyanis ha Angela Merkel kancellár kijelentené, hogy az ország megtelt, akkor alábbhagyna a menekültáradat – mondtai Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című svájci konzervatív hetilapban megjelent interjúban. A menekültválság destabilizálhatja az Európai Uniót, nemcsak az érkező migránsok nagy száma miatt, hanem a demokráciába vetett hit megingása miatt is – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette: ma az európai elit csak felületesen, másodlagos jelentőségű ügyekről beszél, azonban olyan alapvető témákról, mint a szabadság, a kereszténység, a nemzet vagy a büszkeség, nem esik szó.

Az európai nyilvánosság előtt ma elsősorban „liberális blabla zajlik szép, ám másodrangú témákról” – mondta a kormányfő, aki szerint a migránsválság hatása az is, hogy a szabad és az őszinte véleménycsere egyre kevésbé része az európai politikai elit kultúrájának, hiszen minden csúcsvezető politikai táborának elvárása szerint nyilatkozik. Megjegyezte: aki az európai liberális főáramlattól eltérő véleményen van, azt megpróbálják elszigetelni.

„Amikor létfontosságú témákról van szó, mint az identitás vagy a terrorfenyegetettség elleni védelem, meg kell vitatni a polgárokkal ezeket a kérdéseket" – jelentette ki

A migráció „ösztönző kihívást” jelent Európa számára, hiszen számos nem várt következménye van, és sok megválaszolatlan kérdést rejt az európai identitásról és a kereszténység szerepéről egyaránt – fogalmazta meg álláspontját a kormányfő.

Az Európai Unióban 28 titkosszolgálat működik, a kormányfők szakértők és tanácsadók ezreivel egyeztetnek, ennek ellenére „azt hisszük, hogy a menekültválság a derült égből csapott le ránk” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy senki nem tudta előre, mi vár Európára.

Kijelentette: hónapokon át elsősorban humanitárius, aztán technikai kérdésként kezelték a menekültáradat problémáját, vagyis azzal foglalkoztak, hogy hol helyezzék el az embereket, vagy hogyan osszák szét őket Európában.

Lehetséges európai szuperállamról szóló, baloldali írók tollából származó cikkekből és esszékből kiderül, hogy a szerzők egyre kisebb szerepet szánnak a nemzetállamoknak - mondta Orbán Viktor, aki szerint ugyan túl felszínes lenne kijelenteni, hogy a migrációnak ez lenne a mozgatórugója, azonban biztosan összefügg a migráció kérdésével. A kormányfő szerint minden körülmény és rendelkezésre álló tapasztalat azt mutatja, hogy a menekültek letelepedésük után túlnyomó többségben a baloldalra fognak szavazni.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az unió cselekvőképességéről alkotott negatív kép már a menekültkrízist megelőzően, a görög pénzügyi válság idején jelen volt.

Amikor létfontosságú témákról van szó, mint az identitás vagy a terrorfenyegetettség elleni védelem, meg kell vitatni a polgárokkal ezeket a kérdéseket – húzta alá a kormányfő, véleménye szerint ma az embereket nem akarják bevonni a párbeszédbe.

Az európai politikusok már abban sem értenek egyet, hogy miképpen nevezzék a jelenséget, hiszen míg Németország menekültválságról, addig Magyarország migránsválságról beszél, utalva ezzel arra, hogy sokan jönnek gazdasági okok miatt Európába; ugyanakkor biztonsági kérdéseket is felvet az, ha ismeretleneket engednek be az országba. Továbbá míg egyesek néhány ezer, legfeljebb egymillió menekültről beszélnek, addig a magyar kormányfő szerint legalább egymillió emberből kell kiindulni, akik családegyesítést követően már akár ötmillióan is lehetnek – mondta. Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy ha hiányzik a józan európai politika, akkor a jövőben Afrikából is fognak érkezni migránsok.

Kijelentette: a probléma a továbbiakban csak nagyobb lesz annál, mint ahogyan azt sok nyugat-európai politikus gondolja.

Kitért arra is, hogy nem ért egyet néhány vezetővel, akik szerint azért kell elfogadni a történteket, mert nem állnak rendelkezésre rendkívüli eszközök a kivételes kihívások megoldásához.

Álláspontja szerint az embercsempészet egy formájáról van szó, ha az a kérdés, hogy a bevándorlókat hogyan lehetne biztonságos és humánus módon az unióba szállítani. A kormányfő kijelentette: a jelenlegi válságban Magyarország volt az egyetlen, amely teljesítette a schengeni egyezmény által megszabott kötelezettségeit, azonban ezért támadások és bírálatok érték.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a keresztényi felelősségtudat nem abból áll, hogy a menekülteknek egy új európai életet kell kínálni, hanem amennyiben a saját országukban rendeződik a helyzet, lehetővé kell tenni visszatérésüket a régi életükhöz.

A kormányfő meglátása szerint a migrációs válság pozitív hatása, hogy szabadabban esik szó Európa identitásáról, a biztonság kérdését komolyabban veszik, valamint újra súlya lett a nemzeti megoldás lehetőségének.

A miniszterelnök azt is kifejtette: Angela Merkel a legjelentősebb jobboldali politikus, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szociáldemokratákkal alakított közös kormányt, nélkülük nem lenne többsége, ezért komoly hatalmi játékról is szó van.
Amennyiben meg akarjuk érteni, hogy a kancellár mit tesz, úgy a nagykoalíciót egészében kell figyelembe venni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!