Minden esély megvan a pedagógus-életpályamodell 2013-as bevezetésére

A mindennapos testnevelés bevezetése az egyik legfontosabb változás az új tanévben – mondta az oktatásért felelős államtitkár a MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Most az 1., 5. és 9. évfolyamon indul be, de jövőre a többi évfolyamon is bevezetik felmenő rendszerben – mondta Hoffmann Rózsa. Ennek az ütemezésnek az az oka, hogy szeretnék, ha mindenütt megfelelően képzett pedagógus irányítása mellett folynának a foglalkozások.

Ennek a célnak az érdekében indult el néhány hete egy továbbképzési program, most elsősorban az alsó tagozatos tanítóknak. Arra a nemzetközi atlétikai programra készíti fel a pedagógusokat, amely a mindennapos mozgás alapja lesz.

A testnevelő tanár a tantestület egyik legfontosabb személye

Az ellenőrzésről szólva az államtitkár azt mondta: eddig bevált gyakorlat volt az iskolákban, hogy a különböző tantárgyi versenyekre, egyéb programokra való felkészülésnél rendre a testnevelésórákról vitték el a gyerekeket, vagy a tornaórák maradtak el, ennek azonban véget kell vetni. A testnevelő tanár a tantestület egyik legfontosabb személye, mert a nevelői ráhatásoknak olyan eszköztárával rendelkezik, amilyennel a más kollégái nem – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.

Iskolaköpeny

Az iskolaköpeny újbóli kötelező bevezetésével kapcsolatban az államtitkár azt mondta, ilyen rendelet egyelőre nem készül, de egyáltalán nem kizárt, hogy lesz, persze, csak alapos felmérés után. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: ő személy szerint egyértelműen támogatná a kötelező köpenyviselést, az ugyanis egyrészt az iskolához, közösséghez való tartozást, a fegyelmet erősítené, másrészt olcsóbbá tehetné a gyerekek ruházkodását is. A szakpolitikus hozzátette: ha a köpenyviselés kötelező lesz, azt az állam is támogatja majd valamilyen módon, hiszen, ha a közoktatás ingyenes, az államnak az eszközöket is biztosítania kell hozzá.

Életpályamodell

Az államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában közölte azt is: minden remény megvan rá, hogy 2013 szeptemberében elindul a pedagógus-életpályamodell, amelynek az új szemléletű munkaszervezés, feladat-, minősítési és ellenőrzési rendszer mellett része a nagyon magas, átlagban 40-60 százalékos béremelés is. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a 2013-as költségvetési törvény sarokszámaiban benne van az induló összeg, és a kormány többször is tárgyalta az életpályamodellt. Hangsúlyozta: minden esély és remény megvan arra, hogy az elindul 2013. szeptember 1-jétől, és olyan korszakos változást hoz majd az iskolák világában, amilyenhez fogható csak sok-sok évtizeddel ezelőtt volt a magyar neveléstörténetben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!