Mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány identitása van

Semjén Zsolt szerint érdemes volna az új MÁÉRT-en az Európai Unióban már bevált autonómia-formákról beszélni. A Népszabadságnak adott interjúban kifejtette: nemzetpolitikai stratégiai célból rendkívül fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medence országaiban legyenek etnikai magyar pártok, ugyanis ezek akadályozhatják meg az asszimilációt. Ami az autonómiát illeti, az új magyar kormány az EU-ban már bevált területi és kulturális autonómia-formákat támogatja. A kettős állampolgárság felvételével kapcsolatban közölte: mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány identitása van.

– Nyár után összehívjuk a MÁÉRT-et és a KMKF-et is. Levelet írtam valamennyi korábbi MÁÉRT-meghívottnak, kértem őket, tegyenek javaslatokat, milyen témákat szeretnének megvitatni. A beérkező válaszok alapján döntünk majd a MÁÉRT és a KMKF napirendi pontjairól – fejtette ki Semjén Zsolt a Népszabadságnak adott interjúban. Szerinte érdemes volna a MÁÉRT-en az Európai Unióban már bevált autonómia-formákról beszélni. Nemzetpolitikai stratégiai célból rendkívül fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medence országaiban legyenek etnikai magyar pártok, ugyanis ezek akadályozhatják meg az asszimilációt. Mint mondta: minden határon túli magyar politikussal szeretnének kapcsolatot tartani, de ez a kapcsolat érthetően más egy etnikai alapú és például egy ideológia alapú politikai szerveződés esetében.

A miniszterelnök-helyettes a romániai magyar pártok helyzetéről elmondta: amennyiben Romániában megszűnik a magyar parlamenti képviselet, az a veszély fenyeget, hogy a román pártok ideológiai alapokon „szívják fel” az erdélyi magyar értelmiséget. A magyar etnikai politika csak minél szélesebb magyar összefogással tud bekerülni a bukaresti törvényhozásba, ezért is iránymutatónak tekinti a Tőkés László által támogatott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, mert az is az egységet erősíti.

Semjén Zsolt a kettős állampolgárság ügyével kapcsolatban elmondta: nem állt össze a „kisantant”, a hét szomszédunk közül csak egyben, nevezetesen Szlovákiában tört ki hisztéria. Ami az autonómiát illeti, mi az EU-ban már bevált területi és kulturális autonómia-formákat támogatjuk. Mint mondta: az Iveta Radicova vezette új szlovák kormánnyal nyitottak a párbeszédre, gesztusokra is. Hozzátette: semmi veszélyt nem lát abban, ha egy pilisszentkereszti szlovák felveszi a szlovák állampolgárságot, viszont ugyanúgy elvárja, hogy a szlovákok se tekintsék nemzetbiztonsági kockázatnak, ha valaki Dunaszerdahelyen magyar állampolgárságért folyamodik. Ebben liberális vagyok, mert azt vallom: mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány identitása van – szögezte le a KDNP elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!