Mindenkinek joga lehet a vasárnaphoz

A gazdaság teljesítményének függvénye a vasárnapi boltzár esetleges kiterjesztése egyéb területekre, de ez még a jövő zenéje – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Véleménye szerint akár több tízezren élhetnek majd a magáncsőd lehetőségével. Mint mondta: a bevándorlókkal kapcsolatban a kettős felelősség elvét vallja a KDNP, a bajbajutottakon segíteni kell, de érvényesíteni kell a Magyarország polgárai iránti felelősséget is biztonságuk megóvásáért.

– Hogyan jelentek meg a KDNP által képviselt értékek az elmúlt időszak belpolitikai életében?

– Aktuális kérdés a bevándorlás ügye, amelynek kapcsán kifejtettük elvi álláspontunkat. A kettős felelősség elvét valljuk: a bajbajutottakon segíteni kell az emberi méltóság védelme érdekében, emellett érvényesíteni kell Magyarország polgárai iránti felelősségünket is biztonságuk megóvásáért. Az elvi kérdéseken túl a KDNP számára mindig fontos volt a segítségre szoruló társadalmi csoportok problémáinak megoldása.

– Nyári szünetre ment a parlament. A tavaszi ülésszakban mely törvények esetében érvényesültek leginkább a kereszténydemokrata szempontok?

– Nemrég lépett hatályba a szabad vasárnapról szóló, régi KDNP-s javaslat. Ennek lényege a munkavállalók, illetve családjaik érdekeinek érvényesítése. Annál is inkább, mert valódi szociáldemokrata párt nélkül az ő politikai képviseletüket a KDNP-nek mint keresztényszociális pártnak kell felvállalnia. Megemlíteném még a családi csődvédelem intézményét is, amely a padlóra került családokat hozza helyzetbe. Miközben felfüggeszti a végrehajtást és elengedi az adósság egy részét, cserébe együttműködést és önmérsékletet kér. Reményeink szerint több tízezren is élhetnek majd ezzel a lehetőséggel. Szintén mi kezdeményeztük a termékbemutatók visszaéléseinek megszüntetését célzó törvénymódosítást is. A három jogszabályt is érintő indítvány elsősorban az idősebb korosztályt fogja védeni.

– Mely egyéb kormányzati előterjesztésben érhető tetten a kisebbik kormánypárt munkája?

– Több ilyen volt, ezek közül a bírósági végrehajtásokkal kapcsolatos visszásságokat rendező javaslatot emelném ki.

– Visszatérve a legnagyobb hatást kiváltó lépésre, minek tulajdonítja a vasárnapi boltzárral kapcsolatos tiltakozások fennmaradását?

– A szabad vasárnappal szemben továbbra is nagy energiával dolgoznak az ellenérdekeltek, ők gazdasági és ideológiai okokból igyekeznek hangulatot kelteni. Nem árt emlékeztetni, az intézkedés a dolgozók mellett a hazai kisvállalkozók érdekét is szolgálja, az ő versenyhátrányukat csökkenti a multinacionális cégekkel szemben.

– Elképzelhető, hogy egyéb területekre is kiterjedhet a vasárnapi korlátozás?

– Ez a gazdaság teljesítményének függvénye. Minden tisztességes politikai erő számára támogatható célnak tartom a közös pihenőnap általános biztosítását. De ez még a jövő zenéje.

– És mit gondol arról, hogy néhol a boltok elkezdték megtalálni a kiskapukat a jelenlegi szabályozáson?

– Ennek tisztázása a kormány kompetenciája. Mi annak idején benyújtottuk a törvényjavaslatot, a többi már nem rajtunk múlik.

– Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Hírlapnak nyilatkozva jelentette be, visszakerülhet a bíróságokhoz az egyházak bejegyzésének joga. Ez hasonlít a KDNP eredeti, 2011-es javaslatára. Támogatnának egy ilyen változást?

– Mind a parlamenti, mind a bírósági hatáskörnek vannak előnyei és hátrányai. A jogszabálynak azonban két szempontnak mindenképp meg kell felelnie, egyrészt biztosítania kell a szabad vallásgyakorlás lehetőségét, ami most is adott. Másrészt gátat kell szabnia az egyházi státussal való visszaéléseknek, ami a jelenlegi törvény megszületése előtt nem volt biztosított. Ha a legújabb változat megfelel ezeknek, a KDNP is támogatni tudja majd a parlamentben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!