Mindszenty József emlékére országos rendezvénysorozatot indít az IKSZ és a KDNP

Mindszenty József hercegprímás születésének 120. évfordulója alkalmából országos rendezvénysorozatot hirdet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt – jelentette be a párt és az ifjúsági szervezet sajtótájékoztatóján. mindannyiunknak igazi példát jelent az a független, szabad Magyarországért való áldozatkész küzdelem, amit Mindszenty József két diktatúra ellen is vívott – mondta Stágel Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az IKSZ elnöke.

Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly „Szólj bele a közéletbe” címmel hirdettek tematikus évet, amelynek apropóját az adta, hogy egy nyilvánosságra került felmérés eredménye szerint a 18-35 év közötti korosztály harmada azt mondta, számára mindegy, hogy demokráciában vagy diktatúrában élnek-e, egyhetedük pedig a diktatúrát lényegesen jobbnak nevezte a demokráciánál. Akkor párbeszédre hívták az ország különböző pontjairól a fiatalokat annak érdekében, hogy Magyarország megújításában más típusú és jellegű, egy együttműködésre alapozó hazai közélet megalapozásában vegyenek részt - mondta, hozzátéve: örültek annak, hogy a fiatalok sok törvény, köztük például a felsőoktatási vagy a köznevelési jogszabály konzultációjában részt vettek.  

Az idei évre meghirdetett rendezvénysorozatuk kapcsán hangsúlyozta: mindannyiunknak igazi példát jelent az a független, szabad Magyarországért való áldozatkész küzdelem, amit Mindszenty József két diktatúra ellen is vívott. Szeretnék, ha példáját és életpályáját minél több fiatal megismerje, ha társukká szegődne minél több fiatal az igazság keresésében és a közjó védelmezésében.  

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese arról beszélt, hogy Mindszenty életművének üzenete nemcsak azért aktuális, mert 120 éve született, hanem azért is, mert olyan állapotban van egész Európa és a nyugati civilizáció, amikor különösen fontos a karakteres és határozott kiállás az értékeink mellett. A hercegprímás olyan egyházfő, államférfi volt, aki hajlíthatatlanul ragaszkodott az általa fontosnak tartott értékekhez, s ezért mindkét XX. századi diktatúra bebörtönözte. Mindszenty József egész élete, bátorsága a fiataloknak példaként szolgál.

Az IKSZ országszerte, a helyi szervezetek segítségével rendezi meg a programokat, a központi esemény várhatóan tavasszal Veszprémben lesz, ahol egy konferenciát szerveznek a keresztényüldözésről. Javaslatokat tesznek arra is, hogy terek, utcák kapjanak nevet Mindszenty Józsefről.  

Gondi Mátyás, az emlékévhez kapcsolódó rendezvények szervezője a részletekről szólva elmondta: a programsorozat fővédnöke Székely János püspök. Annak érdekében hogy minél szélesebb körben jusson el a fiatalokhoz Mindszenty példája, létrehoznak egy kifejezetten erre a célra készülő internetes oldalt, rövidfilmet készítenek, esszépályázatot hirdetnek gimnazisták számára, amelynek célja, hogy feltárják és egy kötetbe foglalva közreadják a kommunista rezsim idején üldözött keresztény papok, tiszteletesek történeteit. Továbbá terveik között szerepel, hogy nyáron zarándoklatot szerveznek Kárpát-medencei fiataloknak, ősszel pedig egy emlékkoncertet tartanak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!