Miskolci KDNP: Harmadszor kezdeményezik a kisgyermekes bérlet bevezetését

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének KDNP frakciója ismét – immár harmadszor – megpróbálja elérni, hogy a városban is legyen kisgyermekes bérlet. Ezért a 2009. február 12-i közgyűlésre módosító indítványt adott be a kereszténydemokrata frakció vezetője, Molnár Péter, azt indítványozva, hogy kerülhessen ismét napirendre a téma.

A KDNP-nek kidolgozott javaslata van a kedvezményes bérlettípus bevezetésével kapcsolatban! Még a 2008. szeptemberi közgyűlésre Molnár Péter frakcióvezető önálló képviselői indítványt állított össze, amelyben kezdeményezték a kisgyermekes bérlet bevezetését. Akkor Orosz Lajos szocialista alpolgármester javaslatára levette az MSZP-s többség a napirendről a KDNP előterjesztését. Két indokot hozott fel az alpolgármester, hogy miért ne tárgyalja a grémium az indítványt: a KDNP javaslata érinti a költségvetést, valamint (idézet a közgyűlés jegyzőkönyvéből!): „A decemberi Közgyűlésen tárgyalják az MVK Zrt. tevékenységét, ennek keretében egységesen kezelve – a többi javaslattal együtt – szeretném a testület elé terjeszteni a kisgyermekes bérletről szóló javaslatot.”

Miskolc város 2008. decemberi 18-i közgyűlési előterjesztései között - a szocialista alpolgármesteri ígérettel ellentétben - nem szerepelt a helyi tömegközlekedési cég, az MVK tevékenységét szabályozó rendelettervezetben a kisgyermekes bérlet. Ezért Molnár Péter módosító indítványt nyújtott be a napirendhez. A közgyűlési vitában Orosz Lajos elmondta: nincsen plusz 60-80 millió forint a kedvezményes bérlet bevezetésére, ezért nem tettek arra javaslatot és kérte a közgyűlést: ne támogassa a KDNP módosító indítványát.

Akkor Molnár Péter hozzászólásában elmondta, hogy a kisgyermekes bérlet bevezetésével is vonzóbbá lehetne tenni a miskolci tömegközlekedést. Rámutatott: nem igaz a plusz 60-80 millióról szóló megjegyzés, hiszen nem lehet tudni, hogy pontosan hányan vennék igénybe a bérletet. Gyors számítással belátható: úgy jött ki ez az összeg, hogy az előterjesztő szerint mind a kb. 3000 arra elvileg jogosulttá váló anyuka megveszi az egész árú kombinált bérletet és így bevételkiesés lenne, ha ők ezután félárú bérletet vehetnének. A tény viszont az, hogy sokan jelenleg nem vásárolnak semmilyen bérletet, de elmondták, ha lenne kisgyermekes kedvezmény megvennék. Tehát nem igaz a sok milliós plusz kiadással riogató szocialista magyarázkodás! – mondta el a frakcióvezető.  Mindezek ellenére - bár a KDNP élvezte a Fidesz támogatását - a szavazáskor az MSZP-SZDSZ többség leszavazta a kisgyermekes bérlet bevezetését javasló kereszténydemokrata indítványt. Tehát másodszor is megakadályozta Miskolcon, a magát szociálisan érzékenynek hazudó MSZP a kisgyermekes bérlet bevezetését. Mivel a Kereszténydemokrata Néppárt a családok pártjának tekinti magát és igazán hangsúlyt fektet az esélyegyenlőségre, a szociális érzékenységre nem adja fel – írták honlapukon decemberben.

2009 első közgyűlésen tárgyalja a miskolci Közgyűlés az első félév munkatervét. Molnár Péter olyan módosító indítványt nyújtott be, hogy a júniusi közgyűlés naprendi pontjai közzé kerüljön be ismét a javaslat. De most - az indítvány szerint – Molnár Péter, KDNP frakcióvezető és Orosz Lajos alpolgármester lennének az előterjesztők. Bízva abban, hogy így az MSZP is támogatja a javaslatot, mert az már szeptemberben kiderült: elviekben nincs kifogásuk a bérlettípus ellen.
Harmadszorra talán sikerül…

A KDNP módosító indítványa a „Javaslat a Közgyűlés 2009. I. félévi munkatervére” c. előterjesztéshez kapcsolódik. A beadvány azt tartalmazza, hogy a 2009. júniusi közgyűlésen legyen napirend a következő:

„Javaslat a kisgyermekes bérlet bevezetése a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. arcképes bérlettípusai esetében”

Sajtóközlemény

 „A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Miskolc Városi Szervezete is sajnálattal vette tudomásul, hogy a Közgyűlésben a szocialista többség immár harmadszor is megakadályozta a kereszténydemokraták kisgyermekes bérlet bevezetésére irányuló kezdeményezését. Pedig ez a kedvezményes bérlettípus - ugyancsak kereszténydemokrata kezdeményezésre - már az ország több nagyvárosában is bevezetésre került és nagy sikernek örvend. A célunk továbbra is az, hogy Miskolcon is legyen ilyen típusú bérlet. Ezért a célért a miskolci kereszténydemokraták a közeljövőben mindent meg fognak tenni. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb Miskolcon is lesz kisgyermekes bérlet. Ez továbbra is szerepel a KDNP és az IKSZ céljai között!”

 
Molnár Péter, KDNP a miskolci szervezetének elnöke Zólyomi Péter, IKSZ miskolci szervezetének elnöke

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!