Miskolcon is riogatnak a szocialisták

Egyházi tulajdonba kerülhet több miskolci oktatási intézmény. - Valóban érkeztek az egyházak részéről ilyen irányú megkeresések dr. Kriza Ákos polgármesterhez, jelenleg az egyeztetések zajlanak - mondta el a minap.hu-nak Molnár Péter (KDNP) képviselő, az önkormányzat oktatási szakbizottságának elnöke. Hozzátette: bármilyen megállapodás születik, abba számtalan biztosítékot beépítenek majd. Molnár Péter megjegyezte: nagyon helytelennek tarja, hogy egyes szocialista politikusok rémhírek terjesztésébe kezdtek. Ha sikerül megegyezésre jutni az egyházak képviselőivel, az erről szóló előterjesztés már tavasszal a miskolci közgyűlés elé kerülhet.

Egyházi tulajdonba kerülhet több miskolci oktatási intézmény. Információk szerint az Evangélikus Egyház az Istvánffy Gyula Általános Iskola, a Görög Katolikus Egyház a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola, a Római Katolikus Egyház pedig a Vörösmarty Általános Iskola és a Weöres Sándor Óvoda átvételére nyújtott be szándéknyilatkozatot. - Valóban érkeztek az egyházak részéről ilyen irányú megkeresések dr. Kriza Ákos polgármesterhez, jelenleg az egyeztetések zajlanak - mondta el a minap.hu-nak Molnár Péter (KDNP) képviselő, az önkormányzat oktatási szakbizottságának elnöke. Mint fogalmazott, az ilyen típusú tárgyalásoknak pontos szakmai, törvényi menetrendje van, és míg le nem zárulnak, addig kevés konkrétummal lehet szolgálni az adott ügyekben.

- Ezért én most nem is beszélnék adott intézményekről - tette hozzá. Az önkormányzat nyilván a saját, illetve a gyerekek hosszú távú érdekeit, megfelelő színvonalú oktatási ellátásukat tartja szem előtt. Tehát bármilyen megállapodás születik, abba számtalan biztosítékot beépítünk majd. Egyrészt arra vonatkozóan, hogy az adott intézményt továbbra is iskolaként kell működtetni. Másrészt pedig arra nézve is, hogy ezeket az adott egyház körzettel, tanulókkal, pedagógusokkal vegye át. Molnár Péter megjegyezte: nagyon helytelennek tarja, hogy egyes szocialista politikusok rémhírek terjesztésébe kezdtek.

Az önkormányzat határozott álláspontja, hogy azokat a diákokat, akik az érintett intézmény beiskolázási körzetébe tartoznak, akkor is fogadja majd az iskola, ha esetleg egyházi tulajdonba kerül. Amennyiben pedig lesznek olyan szülők, akik a megváltozott körülmények miatt esetleg másik intézménybe kívánják járatni a gyerekeiket, azok számára rendelkezésre áll ez a lehetőség a legközelebbi önkormányzati iskolában. Ez természetesen igaz a tanárokra is.

- Nagyon sok szempontot kell mérlegelni, a város nem funkciót, hanem csak feladatot ad át, ha megszületik a megállapodás - mondta még el az oktatási bizottság elnöke. Az egyházak ugyanakkor átvállalják ezeket a feladatokat. Nem csupán a gyerekek oktatására, hanem az épületek felújítására, karbantartására, a pedagógusok béreinek, járulékainak fizetésére vonatkozóan is - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Mindez komoly anyagi megtakarítást jelenthet az önkormányzat számára. Molnár Péter egyetértett ezzel, de a fő szempont nem ez szerinte, hanem a lakossági igény. - A Miskolcon működő egyházi intézményekbe  sokszoros túljelentkezés van, az óvodától a középiskoláig bezárólag. A helyhiány miatt a jelen helyzetben egyszerűen nem tudják kiszolgálni a szülői igényeket. Ennek több oka lehet - a legfontosabb nyilván az oktatás színvonala, illetve az a lelki-erkölcsi plusz, amihez a gyerekek itt hozzájuthatnak a tananyagon kívül. Vagyis a „hozzáadott érték”. Ebben nyilván az is közrejátszik, hogy a sok évszados hagyományokra visszatekintő magyar iskolarendszert az egyházak építették ki,  és saját iskoláikat mindig is magas szinten működtették.

Ha sikerül megegyezésre jutni az egyházak képviselőivel, az erről szóló előterjesztés már tavasszal a miskolci közgyűlés elé kerülhet. Arra nézve azonban Molnár Péter egyelőre nem tudott felvilágosítással szolgálni, mikor történhet meg az iskolák átadás-átvétele. Mint mondta, ennek pontos jogi, törvényi menetrendje van, többszörös tájékoztatási kötelezettséggel.

A témáról készült videóanyag itt is megtekinthető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!