Módosítanák az államháztartásról szóló törvényt

Módosítaná az államháztartásról szóló törvényt egy törvényjavaslat, amelyet nyújtott be az Országgyűlésnek Latorcai János, a Kereszténydemokrata Néppárt és Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője. A törvényjavaslat az állami költségvetés várható egyenlegének a költségvetési törvényben előírttól való, az állami költségvetés kiadási főösszegének 2,5 százalékát meghaladó mértékű eltérése esetén költségvetési módosítási kötelezettséget, míg 5 százalékot meghaladó mértékű eltérése esetén pótköltségvetés-benyújtási kötelezettséget írna elő.

A javaslat általános indoklás szerint: „A jelenleg hatályos államháztartási törvény a költségvetési törvényjavaslat elkészítésére, megtárgyalására vonatkozó határidők meghatározásakor nem veszi figyelembe azt a körülményt, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának évében a megalakuló Országgyűlés és az újonnan felálló Kormány részére nem áll rendelkezésre megfelel  időkeret a költségvetési törvényjavaslat előkészítésére és megtárgyalására. Ezen időkeret biztosítása érdekében az országgyűlési képviselők általános választásának évében az egyes eljárási határidők általánostól eltérő meghatározása indokolt.

Az eljárási határidőkhöz hasonlóan az Áht. szintén rendkívül merev, rugalmatlan szabályozást tartalmaz a pótköltségvetési törvényjavaslat benyújtására vonatkozóan . A jelenlegi szabályozás már rendkívül kis eltérés esetén is pótköltségvetési törvényjavaslat Országgyűlésnek történő benyújtását írja elő, amely meglehetősen körülményessé, lassúvá teszi az államháztartási gazdálkodást, a megváltozott külső és belső gazdasági körülményekhez történő költségvetési alkalmazkodást.

Az előterjesztésben javasolt szabály alapján csupán a tervektől történő valóban jelentős eltérés indokolná — a Kormány hatáskörében megtehető lépéseken túl — az Országgyűlés közbeavatkozását.
A költségvetés módosítását eredményez ő helyzetek hatékonyabb kezelése érdekében célszerű ismét két típusú módosítási formát előírni: az állami költségvetés kiadási főösszegének 2,5 százalékát meghaladó mértékű költségvetési egyenleg-eltérés esetén a költségvetési törvény módosítását, ill. a költségvetési tételek teljes körét átfogó módosítás-típust, azaz pótköltségvetés benyújtását a jelentős mértékű, az állami költségvetés kiadási főösszegének 5 százalékát meghaladó mértékű eltérés esetén.

A többségi állami tulajdonú társaságok költségvetési kapcsolatainak bemutatását célzó elszámolási szabályok jelenlegi bonyolult rendszerét a közgazdasági és számviteli megalapozottság hiánya és az átláthatóság igénye miatt egyszerűsíteni, és a nemzetközi gyakorlatban bevett szabályokhoz közelíteni szükséges. A javaslat összhangban van az Állami Számvevőszék ebben a kérdésben megfogalmazott korábbi álláspontjával, mely szerint a jelenlegi szabályozás közgazdaságilag értelmezhetetlen.”

A módosító indítvány teljes szövege itt olvaható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!