Módosító indítvány

 
Kereszténydemokrata Néppárt
KDNP FRAKCIÓ
Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése
 
 
Módosító indítvány
Miskolc Megyei Jogú Város 2009. február 12-i Közgyűlésének
13. napirendi pontjához
a „Javaslat a Közgyűlés 2009. I. félévi munkatervére” című előterjesztéshez

A KDNP frakció javasolja, hogy a határozati javaslat tervezet melléklete az alábbi napirenddel egészüljön ki:

Június:

„Javaslat a kisgyermekes bérlet bevezetése a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. arcképes bérlettípusai esetében”

 

Előterjesztő:                 Orosz Lajos alpolgármester, Molnár Péter KDNP frakcióvezető
Előkészítésért felelős:    Miskolc Holding Zrt.
Közreműködik:              Miskolc Holding Zrt., MVK Zrt.
Véleményezi:                Valamennyi Bizottság

Indoklás:

A KDNP frakció Miskolc Megyei Jogú Város 2008. szeptember 18-i Közgyűlésére beterjesztette a „Javaslat a kisgyermekes bérlet bevezetése a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. arcképes bérlettípusai esetében” című önálló képviselői indítványt. Ebben javasoltuk, hogy – más városokhoz hasonlóan – Miskolcon is kerüljön bevezetésre az ún. kisgyermekes bérlet. Akkor, a Közgyűlés napirendjének elfogadása előtt Orosz Lajos alpolgármester ügyrendi javaslata az volt, hogy ne tárgyalja indítványunkat a testület az ülésén. Ígérete az volt, hogy majd a 2008. decemberi közgyűlésre kidolgozza a koncepciót, s az MVK Zrt. tevékenységét tárgyaló előterjesztés része lesz a kisgyermekes bérlet.  Sajnos ez nem így alakult.

Ezért a KDNP frakció nevében a 2008. decemberi Közgyűlésre Molnár Péter benyújtott egy módosító indítványt, amely arra irányult, hogy 2009. április 1-től kerüljön bevezetésre Miskolcon a kisgyermekes bérlet. A módosító indítványt nem támogatta a Közgyűlés.
Több visszajelzés alapján viszont azt állítjuk, hogy igény lenne városunkban is erre a bérlettípusra.

Mi, kereszténydemokraták úgy látjuk, hogy a közösségi közlekedést pozitívan befolyásolná ennek a bérlettípusnak a bevezetése. Meglátásunk szerint, ha Miskolcon is bevezetésre kerülne a kisgyermekes bérlet olyan embereket is be lehetne vonni a közösségi közlekedésbe, vagyis a bérletet vásárlók körébe, akik jelenleg nem veszik igénybe az MVK Zrt. szolgáltatásait. Látni kell tehát: most olyan esettel állunk szembe, amikor nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mennyibe is kerülne pontosan a kisgyermekes bérlet bevezetése. Hogy miért? Azt tudjuk, hogy körülbelül háromezren vehetnék elvileg igénybe ezt a kedvezményt Miskolcon. Nem tudjuk viszont, hogy azok, akik igénybe vehetnék a kisgyermekes bérlet, azok jelenleg váltanak-e felnőtt, azaz teljes árú bérletet. Ez esetben beszélnénk ugyanis bevételkiesésről az MVK tekintetében. De az is lehet, hogy plusz bevételekhez juthatna a város közlekedési cége! Ugyanis lehetséges, hogy ez a kedvezményforma bérlet vásárlásra ösztönözne olyanokat, akik jogosultak lennének rá, jelenleg viszont nem vesznek bérletszelvényt. És ugye nem is biztos, hogy minden arra jogosult venne ilyen bérletet. Tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik jelenleg nem vesznek bérletet, de ha lenne Miskolcon is kisgyermekes bérlet, azt megvennék.

Véleményünk tehát továbbra is az, hogy városunkban is indokolt ilyen jellegű kedvezmény biztosítása.

A KDNP frakció a 2008. szeptemberi önálló képviselő indítványában és a 2008. decemberi módosító indítványában is pontosan kidolgozta javaslatát.

Azt szeretnénk, ha végre – Budapest, Debrecen, Győr után – Miskolcon is lenne lehetősége az arra jogosultaknak kisgyermekes bérletet vásárlására. Ezért javasoljuk, hogy a 2009. júniusi közgyűlés tárgyalja meg ezt a témát és hozzon pozitív döntést.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a módosító indítványt támogatni szíveskedjék.

Miskolc, 2009. február 9.

Molnár Péter
önkormányzati képviselő
frakcióvezető
KDNP
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!