Munkához kell juttatni az embereket

Hargitai János a Reformszövetség elképzeléseivel kapcsolatban elmondta: szerinte is feltétlenül csökkenteni kell a gazdaságot terhelő adókat és lát lehetőséget arra, hogy az állam saját magára kevesebbet költsön. Szerinte például a területfejlesztési rendszer sok pénzt visz el, így az önkormányzati reformmal összehangoltan innen lehetne forrásokat megtakarítani.

Ugyanakkor a kereszténydemokrata politikus úgy vélte, hogy a szociális és jóléti rendszereken akkor lehet spórolni, ha a most ebből élő emberek munkához jutnak. Az úgy nem megy, hogy a szociális juttatásokat csökkentem, de munkaalkalmat nem tudok teremteni - tette hozzá. A kormányban nem látja az elszántságot a bátor lépésekre, a politikai felelősséget nem viselő Reformszövetség javaslataiban sokkal inkább. Szerinte a kormány továbbra is óvatos és sodródik, és ugyan most lépéskényszerben van, mindig csak annyit hajlandó tenni, amit a világgazdaság változásai kikényszerítenek. Ha megvalósítják azt az átrendezést, amit Gyurcsány Ferenc bejelentett Magyarország még mindig csak a sor végén lesz a régión belül.

Navracsics Tibor közölte: a Fidesz semmilyen adóemelést és megszorítást nem támogat, szerintük adó- és járulékcsökkentésre, teljesen új gazdaságpolitikára és új kezdetre van szükség.   

Háttér

A Reformszövetség múlt héten közzétett javaslata szerint az államháztartás működési kiadásaiból 2009-ben 200 milliárd forintot lehetne megtakarítani. A szövetség elhibázottnak tartja a 13. havi nyugdíj bevezetését, amelynek teljes eltörlésére vagy legalábbis csökkentésére lenne szükség. A nyugdíjak terén a Reformszövetség 2009-ben 65 milliárd forintos megtakarítással számol. A Reformszövetség adó- és járulék munkacsoportja azt ajánlotta, hogy a munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre további 3 százalékponttal, majd 2011-ben még 2 százalékponttal csökkentse a törvényhozás, és a személyi jövedelemadó 18 százalékos sávjának felső határát még az idén emelje évi 5 millió forintra. A program 2010-től emelné a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho) a jelenlegi 1.950 forintról 5.000 forintra és a 20 százalékos általános forgalmi adót - átmeneti jelleggel - 24 százalékra. A vállalkozások 4 százalékos különadójának megszüntetését is 2010-től javasolják. A helyi iparűzési adó megszüntetését csak az önkormányzati rendszer átalakítása után tartják elképzelhetőnek. Elképzeléseik szerint az értékalapú ingatlanadó a 30 milliónál értékesebb lakóingatlanokat terhelné.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!