Műszaki modernizáció előtt áll a magyar hadsereg

Műszaki modernizációs folyamat elején van a magyar hadsereg - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának, miután hadgyakorlatot tekintett meg a Veszprém megyei Öskü melletti kőröshegyi lőtéren. A kormányfő nyilatkozatában szükségesnek nevezte az alapvető katonai technikai eszközök lecserélését, ami hangsúlyozta, igen drága.

Orbán Viktor kifejtette a fejlesztést nem kell egy lépésben elvégezni, de minden évben haladnunk kell egy-egy lépést előre, hogy azután néhány éven belül megérkezhessünk a modern hadsereggel rendelkező országok klubjába. Hozzátette, novemberben már lesz egy ütemezett beszerzési költségvetés.

Megjegyezte azt is, hogy helikopterek beszerzése szintén szerepel a kormányzati tervek között, de ez sem olcsó mulatság, ezért az összes lehetséges ajánlatot begyűjtötték, és a katonai, valamint költségvetési szempontokat ötvöző legjobb döntést fogják hamarosan meghozni.

A Közös fellépés 2014 elnevezésű hadgyakorlat nyílt napjáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: mit itt láthattunk, az már annak a következménye, ami az ukrán-orosz határon történt. Itt egy olyan helyzetet szimuláltak a katonáink, ami ott most mindennapos.

Emlékeztetett, a NATO határozott arról, hogy olyan nemzetközi hadgyakorlatokat kell tartani, amelyeken az ukrán-orosz határnál előállt helyzetet szimulálják, és a veszélyelhárítást gyakorolják. Nekünk folyamatosan erőt kell mutatni – mondta, mert ahhoz, hogy az ember jogot szerezzen a békés élethez, erőre van szükség, a mostani hadgyakorlat pedig ennek egy demonstrálása volt.

A miniszterelnök összegzése szerint Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy NATO-kötelékekkel együttműködni képes századokat – és hamarosan zászlóaljnyi erőt – vonultasson fel, és azt más NATO-tagállamokkal összehangoltan működtesse.

Orbán Viktor megerősítette egyúttal, hogy Magyarország emelni fogja hadi kiadásait.

A hadgyakorlat után tartott beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: az ukrajnai események ismét bizonyították, hogy Magyarország és a térség biztonsága csak a NATO keretein belül garantálható. Ez a válság felértékelte a NATO-t, a szövetségen belül pedig felértékelte Közép-Európát – hangsúlyozta.

A tárcavezető az ország alapvető nemzeti érdekének nevezte, hogy jól felszerelt, megfelelően kiképzett, harckész nemzeti haderőt tartson fenn.

Emlékeztetett egyebek mellett a pápai katonai reptér fejlesztéséről szóló kormánydöntésre, amelynek alapján a repülőtér alkalmas lesz arra, hogy a szükség esetén a térségbe irányított nagyobb szövetséges erők bázisreptere legyen.

A magyar katonákat méltatva azt mondta: olyan katonák ők, akikre méltán bízhatja a nemzet a maga védelmét.

Hende Csaba egyúttal megköszönte a hadgyakorlatban részt vevő amerikai katonák munkáját is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!