A népvándorlásra a helyi humanitárius segítségnyújtás a megoldás

Kétségtelen, hogy van vallási jellege a mai népvándorlásnak, de alapvetően gazdasági és társadalmi okok állnak a háttérben – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője. A népvándorlás elleni védekezés azonban csak akkor lesz sikeres szerinte, ha nem feledkezünk meg humanitárius kötelességeinkről sem.

Kétségtelen, hogy van vallási jellege a mai népvándorlásnak, de alapvetően gazdasági és társadalmi okok állnak a háttérben – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője, a környezetvédelmi bizottság tagja. Téveszme a migrációt kizárólag vallási okokkal magyarázni, hiszen ma olyan világban élünk, hogy egy jól megkomponált németországi szelfi százezreket sarkallhat elindulásra Kuala Lumpurtól Sierra Leonéig. Ráadásul sokuk valóban olyan szociális helyzetből érkezett, hogy szinte semmit sem kockáztatott már, amikor útnak indult. Példaként említette Egyiptomot, ahol a huszonöt évesnél fiatalabb a lakosság fele, a népesség harminc év alatt megduplázódott, miközben az ott élők alig ötöde látogatja a mecseteket. Ez is mutatja szerinte, hogy a migráció mögött sokkal több a társadalmi motiváció, mint a vallási. Ettől persze nagyon is fennáll a durva konfrontációk esélye a különféle kultúrák összeütközésével.



Hölvényi György szerint az a lényeg, hogy a keresztény ember képes-e elmélyülni és képes-e cselekedni. Most éppen az a gond, hogy Nyugat-Európa a saját gyengeségéből próbál erényt faragni, ezért választja a feltétlen befogadást. Pedig az valójában nem más, mint impotencia, hiszen létezik valódi megoldás, amit Európa gazdagsága és ereje lehetővé is tesz. A megoldás a humanitárius segítségnyújtás helyben, ahol a valódi menekültek vannak.

Ferenc pápa különleges adomány a világnak, példátlan képessége van a látszólag teljesen eltérően gondolkodó emberek megszólítására. Más kérdés, hogy például a menekültek befogadásáról mondott szavait közös, általános felelősségként kell értelmezni. Nem egy szabolcsi népes családnak kell befogadnia még egy hat fős iraki családot, viszont mindannyian felelősek vagyunk az elesettekért – közölte a kereszténydemokrata politikus. Beszélt arról is, hogy a múltját-jövőjét kereső balliberális oldal szektariánus módon ragad ki félmondatokat Ferenctől, éppen csak a lényeget nem értve meg, hogy amit a pápa mond, azt a keresztényi szeretetből fakadó felelősségéből mondja, hiszen a migránsválság valóban óriási lelki kihívást jelent minden valóban keresztény ember számára.

A magyar határon felállított kerítés Hölvényi véleménye szerint egy nagyon fontos figyelemfelhívás, hogy a népvándorlás nem kizárólag menekültügy, hanem egy-egy ország biztonságát alapjaiban fenyegető jelenség. Ez a védekezés azonban csak akkor lesz sikeres, ha nem feledkezünk meg emberi, humanitárius kötelességeinkről sem. Ezért is nagyon jó lépés, hogy Magyarország gondolkodás nélkül és az elsők között fizette be az EU-nak felajánlott segítséget a Közel-Keletre szánt segélyprogramokba. Az az állítás, hogy a tömeges befogadással tehetünk a legtöbbet az elesettekért, a XXI. század eddigi legnagyobb átverése és egy hatalmas zsákutca. Rengeteg fájdalommal fog járni mindenkinek, brutális módon a legtöbb fájdalommal éppen a hitegetett, aztán majd a nyugati társadalom szélére szoruló bevándorlóknak – szögezte le a képviselő.

Az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője, a környezetvédelmi bizottság tagja beszélt a párizsi klímacsúcsról is, ami álláspontja szerint mindenképpen eredményes volt, bár a végrehajtás egyes fontos részletei még tisztázásra várnak. A legfontosabb eredmény, hogy következmények nélkül már nem lehet tagadni a klímaváltozást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!