Nabucco-projekt – Közös európai felelősség

Nem szabad engedni, hogy Közép-Európa, az ott élő 100 millió állampolgár monopol piaci érdekeknek legyen kiszolgáltatva. Közös európai felelősség az alternatív energiaforrás és beszerzési útvonal létesítése. Ez alól egyetlen európai ország, így Magyarország sem bújhat ki – mondta Firtl Mátyás, a Nabucco-bizottság KDNP-s tagja.

A budapesti Nabucco-konferenciával kapcsolatosan Firtl Mátyás, a Nabucco-bizottság tagjaként a sajtónak elmondta: „Az elmúlt hetek világossá tették: hatalmas kockázatot jelent Európa számára az Oroszországtól való egyoldalú függés és kiszolgáltatottság. Hozzátette: „Nem szabad engedni, hogy Közép-Európa, az ott élő 100 millió állampolgár monopol piaci érdekeknek legyen kiszolgáltatva. Közös európai felelősség az alternatív energiaforrás és beszerzési útvonal létesítése. Ez alól egyetlen európai ország, így Magyarország sem bújhat ki.”

Megjegyezte: a delegációk által elmondottakból alapján is kijelenthető, hogy kár volt minden eddigi olyan felelőtlen nyilatkozatért, amely kétségbe vonta a Nabucco-vezeték megépítésének prioritását. Ezek a nyilatkozatok ugyanis mind újabb és újabb késedelmet okoztak.

„Ezzel szemben örömmel hallhattuk a miniszterelnök megnyitóbeszédét a Nabucco csúcson, hiszen ez egybevág azzal, amit a Fidesz-KDNP már két éve szorgalmaz, és olvasható a Nabucco eseti bizottság utóbbi fél évben elfogadott dokumentumaiban. A Fidesz - Magyar Polgári
Szövetség és a KDNP ezért kezdeményezte már 2007-ben is, hogy az országgyűlés valós politikai támogatásáról biztosítsa a Magyarország ellátás biztonsági érdekét maximálisan szem előtt tartó projektet. Reméljük, hogy ez a fellángolás tovább tart és Magyarország is tevékenyen részt vesz abban, hogy a kormányközi megállapodásról, ami a projekt egyik
kulcs eleme, a mai nyilatkozatban elfogadott határidőn belül (ebben a félévben) döntés szülessen.” – fejtette ki Firtl Mátyás.

A képviselő szerint a Nabucco-vezeték ügye nem tűr halasztást, ezért kezdeményeztük már
korábban is, hogy az Európai Unió kezelje ezt kiemelt közös beruházásként. Ennek fontos része, hogy pénzügyi források biztosításával is álljon a projekt megvalósítása mögé, meghozva azt a döntést, hogy az európai állampolgárok biztonsága, energiaellátása fontos, eurókban is mérhető szempont. Reméljük, hogy ez az Európai Tanács márciusi ülésén is fontos
napirend lesz – mondta végezetül.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!